Addressable TV: ontvang alleen de reclames en programma’s die jij écht wilt zien

14 Dec Addressable TV: ontvang alleen de reclames en programma’s die jij écht wilt zien

Reclame wordt alsmaar persoonlijker, en dat is misschien maar goed ook. Wij zitten bijvoorbeeld niet echt meer te wachten op de zoveelste reclame van een reisbureau of andere producten waar wij eigenlijk niets mee doen of geen interesse in hebben. Reclameblokken duren vaak al lang genoeg. Dan zien we graag dingen die ons wel interesseren. En dat moeten de bedenkers van de ‘Addressable TV’ ook gedacht hebben. Met deze nieuwe techniek kun je via de televisie een specifieke boodschap naar een specifiek huishouden sturen. Met deze blog gaan we graag wat verder in op voordelen, maar ook zeker nadelen van de Adressable TV.

addressable-tv-groot

Elk huishouden een eigen online profiel
Vermoedelijk heb jij ondertussen ook wel een Smart TV in de woonkamer staan. Dat is toch wel een van de beste uitvindingen van de afgelopen jaren. Met een smart TV sta je in verbinding tot het internet, waardoor je op jouw televisie echt alles kan kijken: Netflix, HBO, YouTube, ga zo maar door. Jouw televisie is via een uniek IP-adres verbonden met het internet en is dus in een specifiek huishouden te vinden. Daarom kan de televisieproducent en adverteerder daar ook handig gebruik van maken. Met het IP-adres krijgt jouw huishouden een eigen online profiel met natuurlijk de bijbehorende interesses. We kunnen het namelijk best voorstellen dat een tiener niet zit te wachten op een reclame van Pampers.

Nu kan aan de hand van dat online profiel gericht reclame gemaakt worden die voor de kijker dus ook daadwerkelijk interessant is. Daarbij komt ook dat de reclame die jij al op je laptop bekeken hebt, niet dezelfde dag op je televisie wordt getoond. Dat zou een beetje dubbelop zijn. Dat gerichte adverteren wordt dus ‘Addressable tv’ genoemd.

Wat kijk jij graag: Jersey Shore of Tussen Kunst en Kitsch?
Dat de Addressable TV handig is voor adverteerders, mag natuurlijk duidelijk zijn. Het is voor een bedrijf ideaal om jouw reclame precies op jouw doelgroep af te kunnen stemmen. Diezelfde reclame over Pampers komt daarom niet meer ongewenst in iedereens woonkamer terecht, maar alleen bij de kersverse ouders met jonge kinderen. Maar ook de tv-producenten zelf zullen veel voordeel hebben aan de Addressable TV. Zij kunnen met deze techniek namelijk ook de programma’s afstemmen op de kijker. Want waar de een dol is op programma’s als Jersey Shore en Keeping Up With The Kardashians, houdt de ander weer van Tussen Kunst en Kitsch. Zo kan de televisieproducent jou altijd de programma’s laten zien die jou daadwerkelijk interesseren.

Leuk product gezien? Gelijk afrekenen!
Voor de consument biedt de Addressable TV natuurlijk ook enige mogelijkheden: de afgestemde programma’s en reclames natuurlijk. Maar het kan zelfs zover gaan dat je gelijk producten kunt aanschaffen via de televisie. Stel je voor dat je tijdens een reclame van Adidas een stel fantastische schoenen ziet. Het wordt dan mogelijk om via jouw smart TV, met een klik op de knop, die sneakers in jouw maat af te rekenen.

De Adressable TV en jouw privacy
Nu klinkt het natuurlijk allemaal als rozegeur en maneschijn, die Addressable TV, maar er is een hoop kritiek geuit op deze techniek. Zoals altijd moet er goed gekeken worden naar onze privacy als we allemaal massaal met een Addressable TV gaan werken. Waar gaat bijvoorbeeld alle data heen, en wordt die data wel veilig opgeslagen? En Jim Leeuw merkt in dit artikel op Adformatie.nl al slim op dat hij helemaal niet wil dat de reclamedata van zijn laptop en televisie aan elkaar gekoppeld wordt: ‘Als tv-commercials straks dezelfde content bevatten als de huidige display uitingen op mijn laptop, heb ik thuis heel wat uit te leggen’. Scherp.

En of de Addressable TV tot slot nu ook zo goed is voor de adverteerder… De mens wordt als kijker van nature namelijk graag verrast. En doet natuurlijk ook onverwachte – vaak niet goed doordachte – aankopen. Daarom vind je nog steeds in huishoudens dingen als Snuggies, buikspierapparaten of ‘handige’ tupperware. Ook daar verdien je als bedrijf natuurlijk aan. Jouw afzetmarkt hoeft namelijk niet alleen bij jouw doelgroep te vinden zijn. Daarom denken wij dat de Addressable TV een interessante nieuwe techniek is, die eerst heel scherp uitgebalanceerd moet worden voordat het echt succesvol wordt voor consument én bedrijf.

Daan Kloek
daan@weborganiser.com