26 Jan Apple HomeKit: volautomatische waterkokers en andere handige toepassingen in het huishouden

Zoals je allicht de laatste tijd een heel klein beetje gemerkt zal hebben, gaat de ontwikkeling van technologie echt knetterhard. We leven steeds meer in de ‘toekomst’. Hoe filosofisch dat ook klinkt. De eerstvolgende stap die we kunnen nemen, nu we onze agenda’s, telefoons en horloges al geautomatiseerd hebben, is het toepassen van deze technologie op onze huis en haard. Apple is druk bezig met het ontwikkelen van HomeKit: nog even, en we kunnen allemaal ons huis op afstand bedienen.

Apple HomeKit
HomeKit maakt van jouw home een smart home. Een huis 2.0. HomeKit is een platform waarmee je diverse apparaten in jouw huis, die op HomeKit aangesloten zijn, contact kan laten zoeken met je iPhone, iPad, of binnenkort zelfs Apple Watch. Dat kan bijvoorbeeld de verwarming zijn, of airconditioning. Voortaan hoef je dus niet meer de bank af om de airco te bedienen. En om het allemaal nog wat comfortabeler te maken – want dat is natuurlijk het hele idee achter deze automatisering -, kan je dan ook bijvoorbeeld, als je van je werk vertrekt, alvast de verwarming aanzetten. Of even de waterkoker activeren voor een lekker kopje thee.

Deze huisautomatisering wordt ook wel domotica genoemd. Vinden wij ook een veel mooier woord. Je iPhone maakt via BlueTooth verbinding met de apparaten in huis die op HomeKit aangesloten zijn. Vervolgens kan je via de app van HomeKit bepaalde instellingen invoeren voor je huis: variërend van verlichting tot temperatuur.

homekit-header

Overzicht in je energieverbruik
Zoals hierboven beschreven is, blijkt HomeKit bij uitstek geschikt om in de huisraad te gebruiken. Momenteel is het, zoals bekend, wel mogelijk om het licht en temperatuur in het huis op een afstandje te wijzigen. Maar daar heb je verschillende apps voor nodig, en verschillende handelingen, en nou echt lekker gezamenlijk functioneren doen ze ook niet. Dat kan natuurlijk veel makkelijker. Het feit dat er nu met HomeKit maar één platform wordt gebruikt maakt het een stuk overzichtelijker en praktischer. Naast het tot in de kleinste details reguleren van bijvoorbeeld de verlichting, kan je het platform ook gebruiken om overzicht te krijgen in je dagelijks energieverbruik. Energieleverancier Oxxio is bezig om HomeKit in zijn app te integreren, zodat je straks op je telefoon of tablet snel en makkelijk je verbruik kan controleren. Handig!

‘Siri, ik wil slapen!’
Momenteel zijn er nog niet veel apparaten die contact kunnen maken met HomeKit. Het platform is immers nog in de maak. Wel is Apple al druk bezig om HomeKit interessant te maken voor diverse fabrikanten. En Apple zou Apple niet zijn als ze dat niet ontzettend goed zal lukken. Onder andere Philips en Sony testen momenteel met HomeKit en willen het platform gaan integreren in hun producten. Daarnaast is het heel goed mogelijk om een ander belangrijk – en vooral leuk – onderdeel van Apple te laten samenwerken met HomeKit: vergeet namelijk virtuele assistent Siri niet. In dat geval hoef je alleen aan Siri te vragen of de verwarming wat zachter kan, de muziek wat harder of het water opgezet kan worden. Zelfs met een simpel: ‘Siri, ik ga naar bed’. Je telefoon begrijpt namelijk dat dan je lichten gedimd moeten worden en de deuren op slot moeten. Wel moet je Siri opdracht geven in het Engels, helaas. De Hollandse versie zal spoedig arriveren.

Weborganiser als ontwikkelaar
Het is nog even wachten op HomeKit: naar verwachting zal de eerste versie pas in het najaar van 2015 gepresenteerd worden. Het is van belang om tot die tijd de apps en apparaten die met HomeKit werken zo slim mogelijk te maken; dan werkt het platform het allerbeste samen met Siri. Er zijn al diverse ontwikkelaars bezig om apps te ontwikkelen. Waaronder wij van Weborganiser. Wij hopen een waardevolle toevoeging te kunnen doen in de wondere wereld van domotica, Siri, HomeKit en volautomatische kopjes thee en koffie. Houd onze social media sowieso in de gaten voor onze projecten.

Daan Kloek
daan@weborganiser.com