12 Sep Apple Pay: gone are the days of searching for your wallet

Oh, oh wat zaten wij allemaal weer voor de buis gekluisterd deze dinsdagavond. Apple heeft alles uit de kast getrokken – en heeft naar vermeend zelfs een compleet nieuw pand laten bouwen, om de presentatie extra mooi te maken – om met veel kabaal en bombarie de iPhone 6 en de Apple Watch te introduceren. En, zoals wij al eerder voorspelden, een gloednieuw betalingssysteem: Apple Pay. Wij geven je een korte maar krachtige samenvatting over de nieuwe producten van Apple.

iPhone 6 en Apple Watch
Maar eerst natuurlijk even kort over de twee nieuwe producten van Apple. De iPhone is – zoals ook wel verwacht mag worden – groter, sneller, efficiënter, geavanceerder en toffer dan elk model dat totnogtoe is uitgebracht. Hij is er in twee maten: de ‘6’ en de ‘6-plus’, dat al snel de maat aanneemt van een tablet-pc. Beschouw het als een kleine iPad mini. De modellen zijn uitgerust met Touch ID, een langere accuduur en zijn meer gefocussed op gezondheid: alle informatie over jouw gezondheid waar je iPhone over beschikt (via apps zoals RunKeeper, Nike+) wordt binnen één app aan elkaar gekoppeld en geanalyseerd. En wanneer de Apple Watch in 2015 geïntroduceerd zal worden, heb je helemaal geen excuus meer om in die stoel te blijven zitten. De Apple Watch meet hartslag, houdt bij of je wel genoeg beweegt, speelt muziek, en is tegelijkertijd ook nog navigatie en een agenda. Je kan er deuren mee openen, je auto mee bedienen – BMW experimenteert er al uitgebreid mee – en er zelfs de temperatuur in huis mee reguleren. De mogelijkheden zijn eindeloos. En o ja, hij laat ook de tijd zien.

Apple Pay
Wij vinden de iPhone 6 en de Apple Watch allemaal leuke en innovatieve handigheidjes bevatten, maar wat ons nou echt op bedrijfsniveau interesseert, is Apple Pay. Apple komt met een eigen betalingssysteem waarmee je, via de scan van je vingerafdruk die de Touch ID maakt, betalingen kan uitvoeren. Je houdt de bovenkant van je iPhone 6 tegenover een reader in de winkel, je laat je telefoon je vingertop scannen en de aankoop is gedaan. Sneller kan het niet, of zoals Apple zelf zegt: “gone are the days of searching for your wallet”. Doordat je waarschijnlijk al bij het aanmelden bij de Apple Store je creditcardgegevens hebt ingevoerd, worden deze gegevens nu gebruikt bij de banktransacties via Apple Pay.

Het zal nog even duren voordat het systeem van de grond is in Nederland, maar in de Verenigde Staten willen ze er al volop mee aan de slag. Onder andere American Express, Visa en MasterCard doen mee met het betaalsysteem. Ook kan je binnenkort je Big Mac of je Chai Tea Latte via de iPhone afrekenen bij de McDonalds en Starbucks; ook deze concerns hebben aangegeven op korte termijn gebruik te willen maken van de diensten van Apple.

En mijn gegevens dan?
Apple heeft tijdens het event aangegeven helemaal niks te gaan doen met de informatie die voortvloeit uit de betalingen die via het systeem gedaan zullen worden. Zelfs als zij dat al in willen zien, is dat in feite nog onmogelijk: Alle data wordt tot unieke codes verwerkt wat ervoor zorgt dat er niets daadwerkelijk terug te vinden is. En daar kan iemand met een slecht geweten dus ook helemaal niks mee; er valt niet te achterhalen wie wat waar wanneer gekocht heeft. Hierdoor wordt winkelfraude tot nul geminimaliseerd.

Over de Apple Watch denken sommige deskundigen anders; er wordt nu al op het hart gedrukt voorzichtig om te gaan met alle informatie die je invoert – of in laat voeren – op je Apple producten. De informatie over je algehele gezondheid dat Apple Watch gaat verzamelen, zal zeer goed beveiligd moeten worden. Want wat als het in handen van zorgverzekeraars valt? Daarom wil Weborganiser je ook altijd op het hart drukken dat de informatie die je in het algemeen via de digitale atmosfeer verspreidt bijzonder belangrijk kan zijn; weet wat je zegt, doet en invoert. Maar genoeg gepreekt: de Apple Watch en vooral het nieuwe betaalsysteem zijn natuurlijk wel echt verschrikkelijk leuk. Wij hopen persoonlijk alleen dat het gemak van de techniek van Apple Pay niet teveel impulsieve aankopen in de hand gaat werken. Maar dat zien we dan wel weer.

Daan Kloek
daan@weborganiser.com