Artificial Intelligence: dit jaar wordt jouw smartphone pas eindelijk écht smart

11 Feb Artificial Intelligence: dit jaar wordt jouw smartphone pas eindelijk écht smart

Op het moment dat ik dit geconcentreerd aan het typen ben, wil ik eigenlijk liever niet door mijn smartphone gestoord worden door een een of ander Facebookbericht. Ik ben nu eenmaal erg snel afgeleid. En als ik een presentatie geef, vind ik dat mijn smartphone mij al helemaal niet moet lastigvallen met bliepjes, trillinkjes en notificaties. Toch gebeurt dat nog steeds met regelmaat – en zorgt het ook voor voldoende ongemakkelijke momenten. Maar de technologie ontwikkelt zich ongelooflijk snel, en nu we al zover zijn met het ontwikkelen van slimme apps en apparaten, wordt het nu tijd om ons te focussen op échte gebruikersvriendelijkheid. En die bereik je met een apparaat dat naar jou luistert en precies inspeelt op jouw behoeftes. Dat wordt Artificial Intelligence (AI) genoemd, en vormt de toekomst van alle smart devices.

Artificial Intelligence

Het wordt tijd dat alle apparaten en apps gaan samenwerken
Naar verwachting bezitten wij rond 2025 zo ongeveer 14 slimme apparaten. Veel? Ja. Maar ook wel te verwachten, nu je thermostaat, auto en zelfs koelkast smart aan het worden zijn. Veel meer apparaten gaan met elkaar in verbinding staan en dat geeft ons een grote uitdaging. Ze moeten namelijk wel gaan samenwerken. Het is straks niet meer de bedoeling dat elk apparaat of app jou los een bericht gaat sturen. Dat kost te veel tijd en aandacht.

Die apparaten en apps moeten slim worden, en zelf gaan ‘beseffen’ wanneer ze jouw tijd het beste kunnen opeisen en wanneer niet. En welke berichten of notificaties meer relevant zijn dan anderen. Daarvoor moet technologie de context, waarin jij je bevindt, leren te begrijpen: tijdens een presentatie of college wil je immers niet gestoord worden. Apparaten kunnen dat leren, door naar je locatie, activiteiten en agenda te kijken. Ze moeten dus kunstmatig intelligent worden gemaakt, en dat is iets waar veel vooruitstrevende bedrijven op het moment druk mee bezig zijn.

Verloopt je parkeertijd? Geen probleem, die verlengt je smartphone wel even
Even terug naar het voorbeeldje dat je een presentatie staat te geven. Notificaties van WhatsApp zullen sowieso onderdrukt worden. Die heb je niet nodig. Maar stel nou dat de presentatie uitloopt en je elders betaald geparkeerd staat. In een wereld zonder AI zou dat een prent van oom agent betekenen. Maar mét AI beseft jouw smartphone zich dankzij jouw locatie dat je nog niet in de buurt bent van je auto, en je dus je parkeertijd wil verlengen. Dat communiceert jouw smartphone vervolgens met een parkeerapp die je gebruikt, en voilà: je boekt een halfuurtje parkeertijd erbij zonder ook maar 1 seconde naar je telefoon te hoeven kijken.

Maar nog mooier wordt het als je je beseft dat je ‘smarte smartphone’ ook in staat is om jouw vrienden zelf een berichtje te sturen voor hun verjaardag, notificaties te sorteren, of zelfs een kijkje in je slimme koelkast kan nemen en automatisch boodschappen gaat bestellen zodra de melk op is. En mocht de smartphone twijfelen, biedt hij je gewoon een aantal opties aan om uit te kiezen. Kun je je voorstellen hoeveel tijd je dat bespaart?

Waar gaat AI ons dit jaar brengen?
Zoals ik eerder schreef is AI nog vol in de ontwikkeling door enkele grote bedrijven die – terecht – de waarde van deze nieuwe technologie hoog inschatten. Een daarvan is Facebook, die bezig is met het ontwikkelen van een digitale assistent, genaamd M. M beschikt namelijk over een heleboel kennis omdat het direct inzage heeft in jouw Facebookprofiel. Daardoor kan de assistent informatie verzamelen, filteren, sorteren en ervoor zorgen dat je bijvoorbeeld makkelijk een reservering bij een restaurant via een Facebookbericht kan regelen. Daarnaast haalt M ook allerlei informatie naar jouw tijdlijn van websites die buiten Facebook vallen. Zo wordt het oneindig grote internet ineens klein, individueel en volledig op jouw behoeftes afgestemd.

En tot slot nog een puntje van veiligheid die AI met zich mee kan brengen: Global Brain (de uitvinder van Siri) is ook aan de slag gegaan met AI. Dankzij hen is het in de toekomst mogelijk om, als je net even te diep in het glaasje gekeken hebt, tegen Siri te kunnen zeggen dat je dronken bent. Siri brengt je vervolgens als een bezorgde vader thuis door een taxicentrale te alarmeren, en de chauffeur te laten weten waar hij je precies mag afzetten. En o ja, de rekening kan natuurlijk ook gelijk per app voldaan worden. Terwijl jij probeert te ontnuchteren. Artificial Intelligence gaat ons dus écht heel veel tijd en moeite besparen.

Daan Kloek
daan@weborganiser.com