Brand activation: vindt jouw consument jou wel echt leuk?

11 Feb Brand activation: vindt jouw consument jou wel echt leuk?

Bij Weborganiser houden we ervan om zo nu en dan een lastige term aan je voor te stellen, en om hem dan vervolgens van top tot teen uit te kleden tot het voor iedereen een logisch en bruikbaar verschijnsel is. Zo ook met het begrip ‘brand activation’. Klinkt heftig, valt mee. Met brand activation zorg je ervoor dat mensen op verschillende manieren actief met een onderneming, dus een merk, aan de slag gaan. En ja, dat kan natuurlijk ook heel erg praktisch zijn voor jouw bedrijf.

brand-activation-brainstorm

Brand activation: het beleven van het merk
Als bedrijf ben je constant op zoek naar de beste manier om je consument te bereiken. Helaas is dat alleen niet altijd even makkelijk. Er is niet een bepaalde groep met gemeenschappelijke behoeften waar je je goed op kunt richten: elk mens heeft andere wensen en interesses. Daar is nu eenmaal geen peil op te trekken. Daarnaast worden kopen en verkopen steeds meer toegankelijk vanwege het internet. Als consument heb je tegenwoordig met drie klikken op de knop een extreem uitgebreid overzicht van de beste producten.

Het is uitermate belangrijk dat jij je in deze poel van verschillende soorten consumenten en mogelijkheden staande weet te houden. Dat kan je het beste bereiken door een herkenbaar en vast merk te creëren. Zo’n merk krijg je door consumenten aan je te koppelen. Dat lukt je als je ze telkens weer weet te interesseren in  jouw product. De consument gaat zich dan aan jouw product hechten dankzij het ervaren van jouw product en daarbij jouw merk. Om die ervaring te laten plaatsvinden, maak je dus gebruik van brand activation: je zorgt voor een haast fysiek contact tussen je klant en je merk. Dat doe je door bijvoorbeeld een simpele like, share en win-actie op te zetten op Facebook, of door als biermerk voetballen of supportersvlaggen uit te delen tijdens een WK voetbal (want zoals je weet is het drinken van veel bier onlosmakelijk verbonden met voetbalwedstrijden).

Door zulke acties voelen consumenten zich vertrouwd met je merk, en voelen ze zich gewaardeerd omdat je zichtbaar tijd en moeite in hen als klant steekt. Dat is natuurlijk bijzonder positief voor jouw bedrijf. Daarom is het belangrijk om eens uiteen te zetten hoe je nou zo goed mogelijk gebruik kan maken van brand activation.

Hoe werk je aan brand activation?
In die wervelwind van consumenten en interesses en wensen is het ten eerste belangrijk dat je in grote lijnen inzicht hebt in de behoeften van je beoogde consumentengroep. Jongeren willen nu eenmaal, even heel makkelijk gesteld, andere dingen dan ouderen. Een grondig onderzoek naar deze behoeften zal goed beloond worden. Als je namelijk geen helder idee hebt van wat jouw consument interesseert, kan jouw reclame op Facebook of Twitter zo voorbij gescrolld worden.

Er zijn vier factoren die belangrijk zijn als je onderzoek doet naar je doelgroep. Eerst moet je ervoor zorgen dat de actie of campagne die je voor je merk begint, ook daadwerkelijk relevant is voor de doelgroep. Het heeft nu eenmaal geen zin om Tena Lady te promoten op een festival als Lowlands. Daarnaast moet je campagne of actie ook creatief en origineel zijn. We nemen Lowlands nog een keer als voorbeeld. Je kon daar bijvoorbeeld vorig jaar je blikje lauwe Grolsch op diverse plekken omruilen voor een lekker koud exemplaar. Erg aangenaam, zo midden in de zomer. Het zal je niet verbazen dat deze actie Grolsch veel sympathie dus merkbevestiging heeft opgeleverd.

Ook is het belangrijk om rekening te houden met het totaalpakketje: de mediamix. Maak online en offline gebruik van media als websites, reclame, posters, acties, social media en meer. Wees alom aanwezig om de interactie met je consument te bevorderen. Want tot slot: de ervaringen die zij bij jouw merk opdoen en doorvertellen aan anderen, zijn tekenend voor jouw bedrijf. Zo ontstaat brand activation.

‘Het is weer Unox weer!’ 
Brand activation kan al klein beginnen bij een zogeheten ‘tag a friend’-actie op Facebook. Een bedrijf kan een herkenbaar en grappige afbeelding op zijn Facebook plaatsen, met de mededeling dat de kijker een vriend in het plaatje moet taggen die het onderwerp ‘herkent’ (variërend van een biertje teveel tot last van acné). Zo speel je in op de herkenning en omgeving van de kijker, wat er weer voor zorgt dat ze zich jouw merk zullen blijven herinneren.

Andere bedrijven pakken dit soms veel groter aan. Een goed voorbeeld is Unox. Zij maken enorm gebruik van brand activation door de nadruk te leggen op de winterse en oer-Hollandse eigenschappen van hun producten. Hun campagnes maken bijvoorbeeld gebruik van nostalgie: in de winter wordt een grote pan soep op een tafel met een Delfts-blauw kleedje gezet (met de bijpassende slogans ‘de ‘R’ zit weer in de maand!’, of: ‘Het is weer Unox weer’).  Traditioneler kan het haast niet. En de meeste Nederlanders houden nu eenmaal wel van een beetje nostalgie. Daarnaast sponsort Unox al jaren trouw de Nieuwjaarsduik (nog zo’n typisch Nederlands gebruik) en delen zij daar warme wintermutsen uit, en kopjes soep of broodjes worst.

Brand activation is dus een uitstekende middel om je producten en diensten aan de man te brengen. Nu hoef je niet zelf op 1 januari in de kou soep te gaan staan uitdelen op het strand, maar het is altijd een goed plan om na te denken over hoe je mensen naar jouw merk toe kan trekken. Uiteraard kan Weborganiser je daar ook heel goed mee helpen; je kan altijd contact met ons opnemen om te vragen naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf.

Alex van Amersfoort
Alex van Amersfoort
alex@weborganiser.com