09 Mrt Creatief met content: een blik op het creëren van online videoreclames

Godzijdank zijn we de tijd van de vervelende jingles en reclames op televisie wel al een beetje voorbij. Althans, op enkele na dan (Mr. Muscle vind ik nog steeds een regelrechte nachtmerrie). In het huidige reclameklimaat, waarin internet de overhand heeft, moet je als bedrijf namelijk steeds origineler en leuker zijn in je reclame-uitingen om jezelf te kunnen onderscheiden van de concurrenten. En nu de televisie eigenlijk een beetje gedateerd begint te raken, is het wellicht verstandig om je eens te focussen op het maken van online videocontent: een bijzonder krachtig communicatiemiddel en gelukkig niet zo lastig als het klinkt. Als je maar creatief bent.

videocontent-creative-900-570x380

Sterke videocontent creëren: de checklist
Videocontent bestaat, even heel technisch gezien, uit een combinatie van beeld, tekst en geluid die samen ervoor zorgen dat de kijker aandachtig en geïnteresseerd kijkt en luistert naar hetgeen dat uitgebeeld wordt. Als videocontent goed is, zal de kijker de boodschap sneller opnemen en onthouden dan bij bijvoorbeeld een krantenadvertentie.

Nu kan je met een flauwe grap of een vreemde boodschap heel erg snel de plank misslaan als het gaat om videocontent. Het doel is natuurlijk dat de kijker juist gestimuleerd wordt verder te kijken op jouw website en in het mooiste geval jouw producten of diensten wil aanschaffen. Daarom presenteren we hier een kleine checklist die je in het achterhoofd kan houden als je aan de slag gaat met het creëren van videocontent.

Als eerste: bedenk voor wie je de video eigenlijk gaat maken. Wie wil je bereiken? Dat is je doelgroep. Probeer de doelgroep zoveel mogelijk af te bakenen. Jongeren voelen zich namelijk vaak niet aangesproken als de kijker met ‘u’  benaderd wordt. En is de doelgroep eigenlijk wel geschikt om met videocontent te benaderen? Mijn opa in ieder geval niet. Een onderzoek naar je klanten kan dus geen kwaad.

Probeer vervolgens jezelf een doel te stellen. De moeite moet natuurlijk wel lonen. Wat wil je met je videocontent bereiken en is dat realistisch? Ook kijk je naar wat voor informatie je precies gaat aanbieden. Dat moet bij het product passen. Als je bijvoorbeeld doe-het-zelf pakketten verkoopt, kan het een idee zijn om uitgebreide en interessante ‘how to’ filmpjes te maken en op Internet te zetten. Of je kan op een originele en leuke manier je product demonstreren.

Je doet er ook goed aan om rekening te houden met de kanalen waarop jouw content uitgezonden gaat worden. Zoals je verderop kan lezen, komt er meer bij kijken als je een video op je website plaatst. Als kanaal raden wij natuurlijk YouTube aan: na al die jaren nog steeds de meest praktische manier om videocontent mee up te loaden en te verspreiden.

Tot slot is het verstandig om te investeren in goede apparatuur waarmee je jouw videocontent gaat creëren. Op pixelige filmpjes zit niemand te wachten.

Videocontent en SEO
Op een bepaald moment heb je dan inderdaad interessante en unieke content gecreëerd. De volgende stap is er verstandig mee omgaan. In de altijd veranderende wereld van de zoekmachineoptimalisatie – lees vooral onze blog over SEO om een duidelijk beeld ervan te krijgen – wil je natuurlijk bovenaan de zoekresultaten verschijnen. Dat kan als jouw video leuk genoeg is dat hij gedeeld wordt door andere mensen. Daarom is het belangrijk dat je jouw bezoekers de mogelijkheid biedt tot het delen van de video: plaats onderaan de video op jouw website altijd links waarmee de kijkers de video kunnen verspreiden via hun social media-kanalen. Voor voorbeelden van zulke opties, kijk even onderaan deze blog. En deel ons dan gelijk ook even. Grapje.

Om zo goed mogelijk gebruik te maken van SEO kun je jouw video het beste op een aparte pagina op je website plaatsen met een inhoudelijke originele tekst. Koppel de pagina aan een simpele URL, voorzie hem van wat tags en zorg voor conversiemogelijkheden: plaats een link waarin de bezoeker bijvoorbeeld een gratis brochure kan downloaden. De content moet de bezoeker natuurlijk aanspreken, maar vooral overtuigen om gebruik te maken van de producten en diensten die je aanbiedt.

Creatieve vloggers
Je hoeft het natuurlijk niet zelf te doen als je niet zo handig bent met een videocamera of in het bedenken van creatieve content. Er zijn zat ondernemingen en denktanks die gespecialiseerd zijn in het ontwikkelen van videocontent. Een mooi voorbeeld vinden wij zelf Bruut.tv, een jong bedrijf uit Amsterdam dat al vele spotjes heeft mogen maken voor o.a. PostNL en Renault.

Ook hebben we ons in deze blog vooral vanuit het bedrijfsperspectief gefocust op videocontent. Logisch, want daar probeert Weborganiser je juist zo veel mogelijk mee te helpen. Maar de volgende vloggers (video-bloggers) zijn een bijzondere vermelding waard, of kunnen eventueel als inspiratie dienen. Soms kunnen vloggers zelfs nationale beroemdheden worden dankzij het plaatsen van goede videocontent. Wij laten je graag kennis maken met jongens achter Cinemates, die onlangs in het nieuws waren omdat Joop van den Ende ze op YouTube zag langskomen en er wel geld in zag. En zoals je weet heeft Joop daar vaak een goede neus voor. ‘Nikki Tutorials’, een in cosmetica gespecialiseerde vlogger op YouTube, wordt alsmaar bekender dankzij het regelmatig uploaden van praktische video’s.

Als je video zodanig uniek en spraakmakend is dat hij heel vaak gedeeld wordt, ga je viral. Dat is de KLM onlangs gelukt: zij introduceerden de ‘lost-and-found-dog’ en de ‘Orange Experience’ en gingen daarmee het hele Internet over. Misschien een erg ambitieus voorbeeld, maar ook KLM heeft het allemaal te danken aan het slim omgaan met videocontent. Succes!

Alex van Amersfoort
Alex van Amersfoort
alex@weborganiser.com