18 Jan De vindbaarheid van jouw website optimaliseer je met Yoast!

Je hebt een bedrijf en je wilt gevonden worden op Google, omdat natuurlijk zo ongeveer de hele wereld – waaronder jouw klanten  – van deze zoekdienst gebruik maakt. Snappen wij. Maar je bent niet het enige bedrijf in jouw sector die deze gedachte heeft. Daarom is de kans groot dat jouw website en bedrijf verdrinkt in de enorme oceaan die de ‘Google zoekresultaten’ heet. Maar daar kan je dus iets aan doen. En dat iets, dat impliceert al dat dat geen enorme taak is. Met de plug-in van Yoast, een Nederlandse start-up, kun je namelijk zelf supermakkelijk en snel je website optimaliseren voor Google. Weborganiser legt het je graag uit.

seo-yoast-groot

Een plug-in van Hollandsche bodem!
Yoast is bedacht door Joost. En nee, dat is geen grap. Joost de Valk is de oprichter en CEO van Yoast, en is een soort heilige graal in de wereld van SEO-optimalisatie. Hij wordt dan ook met regelmaat uitgenodigd door programma’s als TEDx om daar te spreken over zijn ideeën en werkzaamheden. Het bedrijf Yoast is gevestigd in Nijmegen en brengt zelf ook artikelen, boeken, cursussen en software aan de man om de hele wereld beter om te laten gaan met SEO. Ze zijn dan ook bijzonder populair. En met de plug-in van Yoast kun je zelf aan de slag met het verbeteren van de vindbaarheid van jouw website.

Waarom wil ik Yoast gebruiken?
Wel moet er gezegd worden dat er heel veel andere plug-ins zijn die ook de vindbaarheid van jouw website kunnen optimaliseren. Waarom dan Yoast? Nou, dus niet alleen omdat het van Nederlandse bodem is en we daar best een beetje trots op mogen zijn. Allereerst is Yoast zeer gebruiksvriendelijk. In principe hoef je alleen de plug-in te (laten) installeren, en het programmaatje doet zelf alle werk. De plug-in controleert dan jouw geschreven teksten en geeft daarbij aan of je wel SEO-vriendelijk gehandeld hebt. Dan kan je waar nodig de tekst aanpassen en redigeren, zodat je zo goed en snel mogelijk in Google gevonden kan worden. Handig!

Daarnaast is Yoast gratis te downloaden en te installeren, wat ook best een leuk bijkomend voordeel is. Wel kan er zo nu en dan wat reclame langskomen op je WordPress-account, maar geen zorgen, dat is niet voor jouw bezoekers op jouw website te zien.

Met deze stappen gebruik je jouw Yoast plug-in het beste
Oke, Yoast is dus handig en helpt je met het vindbaar maken van je website door je te wijzen op verbeteringen in je tekst. Dat is duidelijk. Maar hoe kun je alles uit je ‘Yoast’ halen wat erin zit? Daarover kun je een enorm verhaal ophangen, maar dat gaan we niet doen. Wij hebben daarom voor het gemak een kort maar krachtig stappenplannetje opgezet.

1. Bepaal welk trefwoord je het meest terug wilt laten komen. Bijvoorbeeld: ‘metselaar’ als je een metselaar bent. Want: mensen die een metselaar nodig hebben, zullen direct naar die term zoeken. Dat wordt dan ook een focus keyword genoemd. Je kunt er meerdere kiezen. Zorg ervoor dat je belangrijkste trefwoord terugkomt in zowel de titel als tekst.
2. Naast de titel en tekst zijn ook de metagegevens belangrijk voor je vindbaarheid. Die kun je in de plug-in van Yoast aanpassen. Zo kun je je tekst aan een categorie toewijzen, wat tags geven en van een url voorzien. Zorg ervoor dat in deze drie gegevens ook de trefwoorden terugkomen.
3. Kijk nadat je de tekst en metagegevens geschreven hebt, eens naar de feedback en tips van Yoast. Die helpt je met het verbeteren van je werk.
4. Als je social media gebruikt, kun je die aan de plug-in van Yoast koppelen. Vul ook echt alle kanalen die je gebruikt in jouw plug-in in. Dat helpt namelijk mee aan de vindbaarheid van jouw website: de informatie wordt door Google gelezen en beschouwd als een belangrijke aanvulling. En hoe ‘serieuzer’ Google jou neemt, hoe hoger je in de resultaten komt.
5. Als je een website hebt, heb je vast ook een Facebookpagina. Daar wil je bezoekers mee kunnen trekken. Via de plug-in van Yoast kun je jouw pagina aan je WordPress koppelen en dus gelijk een bericht op Facebook zetten. Maak daarvoor in de plug-in, onder het kopje ‘sociaal’, een interessant bericht met een leuke titel en een mooi plaatje. Dat trekt de aandacht.

Als je Yoast écht goed wilt kunnen gebruiken, zou je deze vijf tips in je achterhoofd moeten nemen. Dan ben je ongetwijfeld goed in de resultaten van Google te vinden. Of vind je het wat teveel, en kun je wel wat hulp gebruiken? Geen probleem. Weborganiser is gespecialiseerd in SEO, en ondersteunt jou graag in het optimaliseren van je website. Bel of mail ons gerust voor meer informatie!

Alex van Amersfoort
Alex van Amersfoort
alex@weborganiser.com