25 Aug Een volledig nieuwe blik op de wereld met Augmented Reality

De techniek Augmented Reality lijkt regelrecht uit een sciencefiction film te komen, maar sinds enige tijd is het ook voor de nuchtere Hollander toegankelijk. Google Glasses bijvoorbeeld; zet de bril op, en ontvang de meest uiteenlopende informatie op je netvlies wanneer je naar plaatjes of zelfs gebouwen kijkt. Dankzij een geavanceerd systeem maakt Augmented Reality het namelijk mogelijk om bepaalde beelden toe te voegen aan de werkelijkheid.

Augmented Reality
Binnenkort zal de werkelijkheid niet meer zijn zoals hij was. Klinkt wat dramatisch, maar Augmented Reality gaat een hoop betekenen op de zakelijke en particuliere markt. AR – zoals Augmented Reality ook wel genoemd wordt – voegt een extra dimensie toe aan de realiteit. Het kan gekoppeld worden aan virtual reality, maar is eigenlijk het tegenovergestelde: in plaats van dat jij een virtuele wereld betreedt, voegt het apparaat nu virtuele content aan jouw wereld toe. Vaak betreft het extra informatie, zoals een routebeschrijving, of om welk tijdstip een film draait zodra je net iets te lang naar een Pathé bioscoop kijkt. Nee, zó een overdaad aan informatie zal AR niet creëren – het mooiste aan de technologie is namelijk dat je naast informatie toevoegen, ook een hoop informatie kan wegnemen – maar het is voor een bedrijf altijd interessant om te kijken naar de mogelijkheden.

Wie past het toe?
Het beste voorbeeld van een bedrijf dat slim werk heeft gemaakt van de techniek van AR, is de Nederlandse firma Layar. Layar is een app voor Android en iOS, die de camera van je smartphone gebruikt. Zodra je met Layar de cameratoepassing op jouw smartphone activeert en naar het beeld op de telefoon kijkt, voegt Layar diverse informatie aan het scherm toe. Zoals de naam al verraadt werkt Layar namelijk met verschillende lagen: zo kan je een routebeschrijving zien, een kompas, of een snelheidsmeter.

Google speelt ook in op het principe van AR door Google Glasses te introduceren. Google Glasses ziet eruit als een bril waar een gehoorapparaat op gemonteerd is. Een fashion item zal het dus nooit worden, maar dat maakt ons niet uit. Google Glasses is een bril dat er met Augmented Reality voor zorgt dat je alle informatie die je wil zien gelijk in je brilglazen hebt. Dat beperkt zich dan niet alleen tot bijvoorbeeld een navigatie in je gezichtsveld, maar Google Glasses kan ook uitgebreid toegepast worden in musea, op straat of zelfs tijdens het lezen van een magazine. Zo heeft tijdschrift LINDA in haar artikelen en advertenties al meerdere malen geprobeerd om de lezer gebruik te laten maken van AG. Je kreeg gelijk informatie over het product, of er kon bijpassende videocontent van YouTube tevoorschijn worden gehaald. Of het nou ook prettig leest, een LINDA waarbij allerlei informatie voor je ogen voorbijschiet, laten we even open, maar gaaf is het natuurlijk wel.

De volgende stappen
Op dit moment lijkt AR meer een hobby te zijn dan een daadwerkelijke nuttige toevoeging voor in het bedrijfsleven. Maar dat kan snel gaan veranderen zodra AR toegankelijker wordt voor de consument. Momenteel wordt er beweerd dat AG een hele grote verandering teweeg gaat brengen in fabrieken en industrie. Vooral de Google Glasses gaan daarbij helpen. Op een congres presenteerde enkele bedrijven al hun Augmented Reality-toepassingen voor de Google Glasses. Daaruit bleek vooral wat voor impact dat gaat hebben op de industrie; alle handelingen die gedaan worden kunnen worden geregistreerd, kwaliteitscontroles zullen razendsnel gelopen en de administratie is natuurlijk ook zo klaar dankzij alle gegevens die de bril registreert.

In het leven buiten de fabriek kan AR in samenwerking met het altijd interessante iBeacon ervoor zorgen dat er automatisch informatie over een product verschijnt, zodra jij er dicht genoeg in de buurt komt. Het klinkt nog als een sprookje, maar volgens meerdere vooraanstaande bedrijven zal het snel toepasbaar zijn. Tot die tijd volgen wij de ontwikkelingen met Augmented Reality op de voet; het lijkt ons nog te snel om te zeggen dat straks iedereen met Google Glasses over straat zal gaan, maar de mogelijkheden blijken in ieder geval eindeloos.

Daan Kloek
daan@weborganiser.com