14 Jul Flat design saai? Integendeel!

Ieder mens heeft zijn eigen smaak. De een houdt van kleur, de ander van zwart en wit. Iemand kan een voorliefde voor modern hebben, de ander voor frutsels, strikjes en andere tierelantijnen. Hetzelfde geldt voor een website. Want welke website spreekt wel of niet aan? Ook dat ligt aan de smaak van de bezoeker. Daarom is het misschien handig om een website zo duidelijk, praktisch en gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. Geen overbodige poespas. En daar zit meer achter dan je denkt. Daarom wil Weborganiser in deze blog een blik werpen op ‘flat design’.

flatdesign

Wat is flat design dan?
Beschouw Schiphol als een goed voorbeeld waar flat design wordt toegepast. Op Schiphol hangen er simpele, doelgerichte bordjes die jou van gate naar gate helpen. Met symbolen en pijlen worden de passagiers in de juiste richting gestuurd. Zoals iedereen die eens op Schiphol is geweest weet, bevatten deze bordjes geen schaduwen, patronen, 3D-effecten of andere stijlmiddelen die de passagier eigenlijk afleiden van het doel. Nee, de bordjes zijn geel en erg duidelijk: gate 5 is dié kant op. Dat is flat design: design dat gestript is van ‘overbodige’ schoonheden en stijlmiddelen, en vooral heel functioneel is. Maar dat betekent niet dat flat design meteen – excuse my French – retesaai is. Integendeel.

Hoe herken je goede flat design?
Goede flat design is tweedimensionaal. Plat dus, zoals ‘flat’ ons al verraadt. Authentically digital is het sleutelbegrip dat Microsoft ons geeft wanneer een goede poging tot flat design wordt omschreven. Flat design kent geen schaduw, geen patroon, geen 3D-effect. Nogmaals: geen poespas. Er is niets dat de gebruiker af kan leiden van zijn of haar doel. De elementen die flat design tot iets unieks maken, zijn mooie kleuren, een passende typografie en een strakke indeling van de website of app. Hetzelfde geldt voor het logo: een goed flat logo is een onderscheidend logo dat vlak is en direct aantoont waarmee je te mee te maken hebt. Zoals het logo van Pinterest, bijvoorbeeld. Maar gebruiksvriendelijkheid blijft het allerbelangrijkste. Hetgeen waar flat design om draait is dat je je als bezoeker van een website zonder enige moeite kan concentreren op de inhoud. Wat heb je voor informatie nodig, en wat niet? Flat design bevordert het snel en efficiënt gebruiken van de website. Alleen het meest essentiële, dat de bezoeker nodig heeft om jouw website te begrijpen, blijft staan.

Blijvertje?
Als het aan ons ligt wel. Weborganiser staat voor alles dat gebruiksvriendelijk is. Totnogtoe blijkt flat design enorm mee te helpen aan een goed imago van een bedrijf. Ondernemingen als Microsoft, Windows en Apple maken er al gretig gebruik van. Alle vormen van design worden ‘platgeslagen’ (een wat denigrerend klinkende term, maar wel wat er in feite gebeurt) en daardoor zijn de interfaces makkelijker te gebruiken dan ooit. Maar een fout kan snel voor komen; zo nam Windows met Windows 8 tijdens het ‘strippen’ van zijn systeem een iets te groot risico door de startknop van het bureaublad te verwijderen. Dat bleek dus een essentieel onderdeel te zijn om Windows als gebruiker te kunnen begrijpen; het regende klachten. Met Windows 8.1 werd deze misstap snel opgelost en werd de startknop weer aan het bureaublad toegevoegd.

Het is ook lastig om binnen het idee van flat design een identiteit voor je bedrijf te creëren. Er is immers niet zoveel opzienbarends aan een volledig gestripte website of applicatie. Maar tegelijkertijd is dat ook de kracht van flat design; zolang er goed rekening gehouden wordt met de simpliciteit en gebruiksvriendelijkheid, maar er uiteraard gespeeld wordt met mooie kleuren, bijzondere typografie en afbeeldingen die merkbepalend kunnen zijn, kan flat design jouw bedrijfsimago helemaal compleet maken. Weborganiser is in ieder geval fan.

Alex van Amersfoort
Alex van Amersfoort
alex@weborganiser.com