Heel, héél subtiel adverteren via branded content

17 Sep Heel, héél subtiel adverteren via branded content

Als bedrijf steek je vaak veel geld in het verspreiden van de goede naam van je bedrijf, of in het promoten van je producten. Met andere woorden: je hebt eigenlijk altijd budget beschikbaar voor reclame. Bij reclame denken de meeste mensen gelijk aan flyers, commercials, online en offline advertentiefilmpjes en andere creatieve uitspattingen om het product aan de man te brengen. Maar dat hoef je niet altijd ‘zelf’ te doen. Branded content is het verspreiden van je merk via andere kanalen, zoals evenementen of populaire blogs. Innovatieve partnerschappen dus. Zo bereikt jouw reclame ineens op wel een heel andere wijze jouw doelgroep.

header-blog

Je naam verspreiden via populaire blogs
Branded content is gesponsorde content. En dat is anders dan normale reclame. De content is namelijk geschreven door een andere partij dan het bedrijf dat een product of dienst probeert te verkopen. In principe maakt een andere partij dus reclame voor dit bedrijf. Daarom is het belangrijk om daarin goede partnerschappen te smeden. Stel je voor dat je jouw keukenapparatuur probeert te verkopen. Dan kan je zelf aan de slag gaan met commercials, maar je kan ook bijvoorbeeld enkele lifestyle- en kookblogs inschakelen om over jouw producten te schrijven. Dit kan je stimuleren door je producten naar hen op te sturen of hier simpelweg goede afspraken over te maken. Een fantastisch idee, omdat een beetje populaire kookblog natuurlijk vele enthousiaste kookliefhebbers kan bereiken.

Een hoop nostalgie en een heel klein beetje reclame
Met brandend content deel je dus op een aantrekkelijke manier relevante informatie met je doelgroep. Zonder dat jij als bedrijf er zozeer uitspringt als de grote reclamemaker. Daar houdt de consument immers niet zo van: er wordt al snel gedacht dat een advertentie die vanuit jouw eigen bedrijf gelanceerd wordt oneerlijke verkooppraat bevat. Branded content zou daarom een heel belangrijk onderdeel van je complete marketingstrategie moeten vormen. Het werkt heel goed om een ‘derde partij’ uitgebreid en enthousiast over jou te laten schrijven.

Bij een blog betekent dit dat de blogger zelf zijn of haar mening geeft over jouw product. Dit zie je bijvoorbeeld met enige regelmaat bij blogs als Fashionchick.nl. Andere vormen van branded content zijn advertorials (zoals mediablog Vice dat wel eens doet), redactionele samenwerkingen of zelfs branded video’s: daar zijn grote bedrijven die mooie Oranje-filmpjes tijdens het WK of EK maken bijvoorbeeld heel goed in. Heel veel nostalgie en sport, en een heel onopvallend klein logootje in de hoek.

Hoe verspreid je branded content?
Aan de slag met branded content? Uit onze uitleg haal je vast dat dit niet heel moeilijk hoeft te zijn. Je moet het alleen wel slim aanpakken. Ten eerste is alleen branded content verspreiden niet de bedoeling. Ja, je moet zeker 8 tot 10 blogs die jouw doelgroep bereiken aanspreken en laten schrijven over jouw product. Maar je hebt naast branded content ook ‘echte’ advertenties nodig: op papier, online of op televisie. Anders weet men niet dat je ook daadwerkelijk een bekend merk bent. Deze diverse vormen van marketing werken dus prima samen.

Het succes van gesponsorde content via blogs valt of staat tot slot met de kwaliteit van de content. Die moet hoog zijn. Merken en bloggers zorgen er allebei voor dat het artikel of filmpje over het merk helder, interessant en duidelijk is. Het moet niet overkomen als gesponsorde content. Want als de lezer gelijk gaat vermoeden dat jij als bedrijf achter deze positieve en lovende blog zit, heeft je poging tot branded content helaas niet zoveel zin.

Alex van Amersfoort
Alex van Amersfoort
alex@weborganiser.com