28 Jul iPhone en Touch ID: je vingertopje is genoeg

Wat is er meer persoonlijk dan je eigen vingerafdruk? Juist. Helemaal niets. Elke vingerafdruk is per persoon uniek. Apple, dat als bedrijf altijd op zoek is naar mogelijkheden om zijn systemen en producten nog beter te beveiligen, gaat met Touch ID gebruik maken van vingerafdrukken om bijvoorbeeld een telefoon te kunnen ontgrendelen. Op z’n James Bonds. Een wachtwoord is immers zo 2013.

Touch ID
Apple heeft Touch ID voorzien van een zogeheten capacitieve lezer, verwerkt in een ring om de traditionele homeknop op de telefoon. De iPhone 5S beschikt al over deze technologie, en de toekomstige iPad Air en iPad Retina gaan er ook aan geloven. Touch ID is niet een simpele vingerafdrukscanner, die voor de gek te houden is met een achtergebleven vingerafdruk op een glas. Als je dus ooit eens je iPhone verliest, hoef je je geen zorgen te maken. Een capacitieve lezer maakt namelijk gebruik van de lagen in je huid. Het schijnt namelijk zo te zijn, dat de buitenste laag van je huid elektriciteit niet kan geleiden. Maar de laag die daaronder zit is daar wel gevoelig voor. Wanneer je met jouw vinger de sensor van de Touch ID aanraakt, meet de ring de verandering die optreedt in het elektrisch veld. Dat zorgt ervoor dat Touch ID een 3D-scan van jouw vingerafdruk kan maken. Daarmee herkent jouw iPhone jou als eigenaar, en kan je het scherm ontgrendelen (of nog veel indrukwekkendere dingen doen).

Het systeem is daarnaast ook nog eens zelflerend; zodra jij meerdere malen Touch ID jouw vinger laat scannen, slaat hij telkens de data op die voortvloeit uit deze scans. Zo kan hij telkens de opgeslagen data vergelijken met de nieuwe data die binnenkomt bij het scannen. Gezien het feit de gemiddelde mens héél erg vaak zijn telefoon ontgrendelt, heeft de telefoon in no time een enorme hoeveelheid vergelijkingsmateriaal. Dit zorgt ervoor dat de telefoon ook na een tijdje in staat is om bijvoorbeeld verschillende vingers te herkennen, of slechts de zijkant van de vinger. Het systeem wordt simpelweg steeds sneller in het herkennen van jouw vingerafdruk. Ook is het mogelijk om Touch ID meerdere vingerafdrukken te laten herkennen die je telefoon kunnen openen; zoals die van je partner, bijvoorbeeld. Of je dat wilt, moet je alleen zelf bepalen natuurlijk.

iOS8
De presentatie van Touch ID kwam tegelijk met een minstens net zo leuk nieuwtje: iOS8 komt eraan! Ontwikkelaars van apps kunnen, zodra iOS8 volledig uitgebracht is, ook gebruik maken van Touch ID. Zo kan de vingerafdrukscanner gebruikt worden om gebruikers te laten autoriseren, of om in te laten loggen op een exclusieve app. Wel krijgen de ontwikkelaars een flinke grens opgelegd; Zij kunnen wel bepalen of je wel of geen Touch ID moet gebruiken, maar zij kunnen niet bij de data komen die jouw telefoon opslaat van jouw vingerafdruk. Momenteel is Touch ID ook te gebruiken met iOS7 om je telefoon te ontgrendelen of om aankopen in de App Store te kunnen doen. Niet erg spannend, vinden wij. iOS8 gaat nog een tal van andere mogelijkheden aanbieden, die ervoor kunnen gaan zorgen dat Touch ID een van de belangrijkste ontwikkelingen van Apple ooit wordt.

Fantaseren met Touch ID
Weborganiser kan een tal van handigheden bedenken die mogelijk worden zodra de Touch ID volledig bruikbaar is. Garagedeuren openen, om je Lamborghini naar binnen te rijden bijvoorbeeld. Of het regelen van het klimaat in je huishouden. Interessanter vinden wij – en Apple CEO Tim Cook – de mogelijkheden tot betalen met je iPhone en Touch ID. Momenteel kan je al met kleine bedragen contactloos betalen met je smartphone, via een app van de bank. Met Touch ID (en in combinatie met het handige iBeacon als betaalmiddel) weten banken en winkels voor 100% dat jij degene bent die de betaling wilt uitvoeren; immers, jouw vingerafdruk die Touch ID registreert is uniek.

Veilig genoeg?
Zolang je vinger er niet afgehakt wordt, wel ja. Grapje. Apple verzekert de veiligheid van het systeem door te stellen dat de gescande data, die de telefoon opslaat, slechts simpele, nutteloze data is. Er kan dus geen gedetailleerd 3D-model van jouw vinger naar Apple of een ontwikkelaar gestuurd worden. Deze data is wel handig voor jouw telefoon natuurlijk, omdat die ervoor zorgt dat de nieuwe data bij het aanraken van Touch ID geverifieerd kan worden. Daarnaast zullen de wachtwoorden toch niet helemaal verdwijnen; zodra de sensor bijvoorbeeld kapot gaat, is het wel zo handig om nog een wachtwoord te kunnen gebruiken als back-up. Maar wij zijn van mening dat het plaatsen van je vinger op de scanner toch een heel stuk sneller is dan het invoeren van een wachtwoord, inclusief hoofdletters, cijfers en andere moeilijkere tekens. Laat staan met het uitvoeren van betalingen. Wij hopen daarom iOS8 heel snel tegemoet te mogen zien.

Daan Kloek
daan@weborganiser.com