30 Mei LET OP: Voorkom kleine fouten in jouw website

De kans dat er gewonden vallen in de online wereld is klein. Maar een ongelukkig foutje kan al snel een boel problemen veroorzaken. Wij hebben 3 fouten op een rijtje gezet die jou kunnen overkomen.
Fouten

Domein verlopen… Wat nu?

Dat was even schrikken voor Google afgelopen oktober. Iemand had voor 12 dollar Google Domains gekocht en had voor 60 seconden toegang tot de gevoelige informatie van Google. Gelukkig had Google het binnen een minuut opgelost en er voor gezorgd dat ze weer hun oude domeinnaam hebben.

Google had een verlopen domeinnaam en had het binnen enkele secondes terug. Je domeinnaam kan verlopen zijn maar hoeft niet weg te zijn. Verschillende registraties hanteren een zogenaamde quarantaine periode, van meestal 30 dagen, waarin u uw opgeheven domein kunt terug vragen. Dit kost meestal wel wat geld. Wanneer je een site hebt met .nl kost het je al gauw rond de €50, heb jij een site met .com dan ben je snel zo’n €150 à €200 kwijt.

In 1999 en in 2003 waren de domeinnamen passport.com en hotmail.co.uk verlopen. Microsoft had geluk. De ‘nieuwe’ eigenaar was erg lief en gaf zonder dat Microsoft moest betalen de domeinnaam terug. Voor een American Football Team liep het met een sisser af. Zij konden de domeinnaam nog terugkopen van de ‘nieuwe’ eigenaar. Maar toch is het vreemd dat zulke grote bedrijven hun domeinnaam ‘kwijt’ raken. Sinds een aantal jaar kun je bij alle hostingsbedrijven automatisch verlengen. Wanneer je dit als website-eigenaar niet doet, krijg je als nog ver van te voren een melding dat je domeinnaam op een bepaalde datum afloopt.

Vergeet niet oude links door te verwijzen

In februari vorig jaar was Transavia niet meer vindbaar in Google. Transavia had de website vernieuwd en er was een nieuwe URL-structuur aangemaakt. Ze waren alleen vergeten de oude URL’s door te verwijzen naar de nieuwe variant. Door dit ongelukje kregen mensen bij alle pagina’s een 404-foutpagina in plaats van de nieuwe pagina.

Door deze dode links verliest jouw website vrijwel alle opgebouwde autoriteit. Wanneer dit bij een groot bedrijf gebeurd, draaien ze verlies en lijden ze vaak imagoschade.

Noindex-tags voor heel de website

Wanneer je je website gaat vernieuwen en de website nog in ontwikkeling is, is het handig en fijn om de pagina te ‘de-indexeren’ bij Google. Dit doe je door zogenaamde ‘noindex’-tags toe te voegen aan de HTML-code van de betreffende pagina. Hiermee geef je in Google aan dat de pagina’s niet in de zoekresultaten hoeven te komen. In WordPress is er in de instellingen een mogelijkheid de noindex-tags met 1 vinkje aan te zetten.

Wanneer de testversie van een website helemaal is goedgekeurd kan deze de bestaande website vervangen. Wanneer je website klaar is vergeet dan ook vooral niet de noindex-tags uit te zetten. Dit gebeurd af en toe nog wel is. Wanneer je deze tags niet verwijderd kan niemand een enkele pagina ook maar vinden.

Heb jij een vraag of wil je graag geholpen worden met één van de bovenstaande punten of iets anders wat met jouw website te maken heeft? Weborganiser helpt u graag!

Esmee Bondrager
Esmee Bondrager
esmee@weborganiser.com