16 Feb Microsoft Hololens: De ultieme samensmelting van de digitale met de echte wereld

In 2012 verbaasden de rappers Snoop Dogg en Dr. Dre (je weet wel, van de koptelefoons) iedereen door op Coachella een optreden te geven met de overleden artiest Tupac. Hoe? Middels een bijzonder mooi hologram dat zij op het podium lieten projecteren. Men sprak toentertijd van een revolutie in de muziek- en festivalwereld. Helaas heeft ‘Holo-Tupac’ nooit een wereldtoer gedaan, maar de techniek is sindsdien steeds verder uitgebreid. Microsoft komt namelijk nu met de Hololens; een augmented reality-bril die de computer waarschijnlijk overbodig gaat maken, doordat je al je afspraken, bestanden, modellen en noem maar op zo in de echte wereld kan projecteren. Mooi hè.

hololens-microsoft-3

Je hoofd als muis en je hand als muisknop
Augmented reality is, om te beginnen, het tegenovergestelde van virtual reality: in plaats van dat jij een virtuele wereld betreedt, voegt het apparaat nu virtuele content aan jouw wereld toe. We hebben er eerder al eens uitvoerig over geschreven in een van onze blogs. Dus mocht je bij deze term denken van hé, ik volg het even niet meer, pak hem er vooral hier even bij.

Ben je op de hoogte? Mooi. De Google Glass, waarover we in deze blog schreven, levert alleen de notificaties van berichten in je gezichtsveld. Voor de Hololens is dit een lachertje. Deze zorgt er namelijk voor dat je 3D-modellen kan gaan maken, kan tekenen, internetten, skypen, gamen, schetsen en nog oneindig veel meer.  Elk digitaal object dat je projecteert sluit naadloos aan bij de echte wereld, en draait mee zodra je jouw hoofd beweegt. Deze projecties zijn, volgens de eerste testers, enorm scherp en precies. Je kan de bril ook via spraak en handgebaren besturen: je hand functioneert dan als een muisknop doordat je via ‘Airtap’, zoals dat mooi heet, in het luchtledige ‘tikt’ met je vinger. De Hololens registreert je ‘tikbeweging’ en weet dan dat je iets selecteert.

De Hololens bevat om dit allemaal te kunnen bewerkstelligen diverse sensoren, vier camera’s en een processor om data in op te slaan. En dat allemaal aan je hoofd bevestigd. Het apparaat is dan ook het beste te omschrijven als een soort hele grote sneeuwbril met transparante glazen, waardoorheen je een hologram kan projecteren in je omgeving. Ja, het is ze helaas nog niet gelukt om een leuk tijdloos modelletje van de bril te maken. Dat komt later nog wel.

hololens-microsoft-3

Baanbrekende technieken…
Ik denk dat wij niet al te veel hoeven uit te weiden over wat je allemaal kan met dit stukje briljante techniek. Kijk hiervoor vooral even het informatiefilmpje dat we bij deze blog geplaatst hebben. We halen er even een paar van de beste voorbeelden bij. De mogelijkheden zijn namelijk fantastisch. Tijdens de eerste presentatie mochten diverse journalisten via de bril op Mars ‘werken’. De Hololens projecteert een eng realistische versie van de stoffige, zanderige omgeving van de planeet Mars en liet de gebruiker via de marsrover Curiosity rondkijken en zogenaamd proefjes van de grond nemen. De mening van de journalisten vatten we even kort samen: de demo verliep vlekkeloos, de bril werkte nauwkeurig en de projectie zag er schitterend uit.

Ook is het mogelijk om objecten ontwerpen via de Hololens. Via je handen kan je dan bijvoorbeeld een motor ontwerpen, groter maken, uitrekken, aanpassen, noem het maar op. Klantenservices van Ziggo of KPN zullen wellicht ook blij zijn als de Hololens toegankelijk wordt voor huis en haard. Via de bril kan een servicemedewerker makkelijk meekijken met de klant, tips geven of zelfs aanstippen wat aangedraaid of losgekoppeld moet worden (‘die HDMI kabel moet dáár in!’). Tot slot kunnen architecten met de Hololens een 3D-model maken van een gebouw en daar zelfs in kunnen rondlopen.

…Maar ook gewoon voor thuis.
Jawel, het apparaat is ook geschikt voor pret in de woonkamer. Want daar blijkt de Hololens ook een grote toekomst tegemoet te gaan. Je kan je vast een voorstelling maken van wat voor fantastische games je op de bril zal kunnen gaan spelen. De New York Times schrijft onder andere dat ‘de Hololens aanvoelt als een vervanger van de PC’. Je hoeft geen beeldschermen meer te gebruiken: je computer en televisie zullen overbodig worden, omdat je bijvoorbeeld je Netflix zo rechtstreeks op je muur kan plaatsen. En het beeld met je handen zó groot kan maken dat je haast een thuisbioscoop aan het projecteren bent.

Waar is ie nu?
Helaas nog op de plank bij Microsoft, maar zij willen al snel een model naar ontwikkelaars sturen zodat de Hololens straks, als hij naar verwachting begin 2016 in de schappen komt, helemaal klaar is voor gebruik. Er zullen dus nog enkele toepassingen bedacht en toegevoegd worden aan de bril. Een prijs is nog niet bekend – wat dat betreft zal het trouwens helaas geen financiële meevaller worden, vermoeden wij – maar god, wat is de Hololens toch enorm gaaf. Wij kijken er in ieder geval naar uit.

hololens-microsoft-2

Daan Kloek
daan@weborganiser.com