Moet een marketeer technisch zijn, of juist andersom?

03 Sep Moet een marketeer technisch zijn, of juist andersom?

Je weet wat onze ouders en grootouders altijd zeggen: ‘ja, wij speelden vroeger tenminste nog buiten.’ De jeugd van tegenwoordig is namelijk steeds sneller achter de computer te vinden. Het hoort er ook een beetje bij, in deze tijd. En omdat wij vrij optimistisch van aard zijn, zullen we dan ook alleen de voordelen van die vroege aanraking met technologie benadrukken. Deze generatie leert namelijk razendsnel met computers om te gaan, en zijn soms al van jongs af aan bezig met het ontwikkelen van apps en toepassingen vanuit hun eigen slaapkamer. Zij staan online continu in contact met elkaar en kunnen zo kennis met elkaar delen over technologie.

Kortom, techniek en informatie is voor iedereen beschikbaar en betaalbaar, wat ervoor zorgt dat de mens zich steeds meer bemoeit met technologie. Dat is wel een probleem voor de marketeer. Want een marketingbureau moet ook die snelle veranderingen in de technologie kunnen bijbenen om haar producten te kunnen blijven verkopen. Dat is lastig, maar de oplossing is nabij: de ‘marketingtechnoloog’ maakt zijn intrede.

header-marketingtech

De perfecte marketeer…
Wanneer je marketing voert, doe je in principe alles wat er in je macht ligt om de verkoop je producten of diensten te bevorderen. Je probeert dus zoveel mogelijk in te spelen op de behoefte van je doelgroep. En laat die behoefte nou steeds meer verwikkeld zijn met technologie. Zo wil de consument bijvoorbeeld graag een goede website, een handige app of een uitstekend werkende webshop. Het is dan jouw taak als marketeer om daarop in te spelen. Als je het als marketeer écht volgens het boekje doet, biedt je jouw klant een unieke ervaring aan waarmee je jezelf onderscheidt van de rest.

…Is ook thuis in de technologie
De bedrijven die over een marketingafdeling beschikken, houden deze vaak gescheiden van de medewerkers die veel van technologie afweten. Maar het is juist belangrijk om als bedrijf technologie in je reclame te betrekken. Dan laat je zien dat je kennis in huis hebt en vooruitstrevend bent. Dat straal je dan ook uit naar de klant. Daarom zullen marketingtechnologen zo belangrijk worden; de wereld verandert namelijk razendsnel – de jeugd speelt immers bijna geen tikkertje meer – en je moet als bedrijf die veranderingen op de seconde kunnen bijhouden. Daar heb je technologen voor nodig, die de technieken begrijpen en die in hun marketing kunnen doorvoeren.

Online en offline shoppen in de Mediamarkt
Het is een strategisch spel, marketing en technologie samen laten smelten. En je hebt er zoveel handige en leuke technieken voor. Kijk bijvoorbeeld naar augmented reality, waar we eerder over schreven. Men kan vanaf de bank met een kopje thee via een Hololens live chatten met een winkelmedewerker, en die medewerker kan die klant dan nog beter adviseren. En via de iBeacon kunnen bedrijven elke consument op elke locatie speciale aanbiedingen sturen of voorzien van extra informatie.

Het mag duidelijk zijn dat bijvoorbeeld Mediamarkt al heel snel zo’n marketingtechnoloog in handen heeft genomen. In hun nieuwe ‘Online-Offline-Konzept’ worden producten fysiek en digitaal aangeboden. Met zelfscankassa’s, tablets, laadstations voor smartphones en digitale prijskaartjes proberen zij de op technologie geconcentreerde klant naar de winkel te lokken.

Laat die vacatures maar komen!
De consument koopt bewust en onbewust steeds vaker online. Daarom heb je een goede technologie nodig om dat shopgedrag te bevorderen, maar die consument moet ook wel écht naar jouw bedrijf gelokt worden. Wat heeft dus voorrang? Moet de marketeer een techneut worden, of de techneut een marketeer?

Dat is makkelijk op te lossen. Want waar zulke ‘gaten’ in een bedrijf vallen, groeien nieuwe banen. Mooi hè, de economie. De persoon die zich straks gaat focussen op de digitale mogelijkheden en de steeds veranderende wensen van klanten, is de zogeheten Chief Marketing Technologist. Hij moet de brug gaan leggen tussen de marketeers en de techneuten, en gaan bemiddelen tussen beide partijen zodat ze samen op hun best zijn. En daaruit zullen ongetwijfeld heel bijzondere reclame-uitingen en inspirerende ideeën volgen. Wij hopen de eerste vacatures snel te zien verschijnen.

Daan Kloek
daan@weborganiser.com