De voor- en nadelen van het ‘hamburgermenuutje’ en andere mobiele elementen

21 Dec De voor- en nadelen van het ‘hamburgermenuutje’ en andere mobiele elementen

Een beetje webshoppen is goed voor je ontspanning. Zeker als je bijvoorbeeld ergens naar toe aan het reizen bent. Je trekt je smartphone uit je broekzak en navigeert zo door diverse websites heen. We maken allemaal massaal gebruik van onze smartphones en tablets om te surfen. Die trend begint nu ook haar sporen achter te laten in de wereld van de desktop: de ‘normale’ computer. Steeds meer bedrijven brengen namelijk typische kenmerken en elementen van de mobiele telefoon naar hun website. Het idee daarachter is dat het makkelijk te gebruiken zou zijn, omdat het overeenkomsten toont met die o zo handige mobile devices. Maar is dat nu wel daadwerkelijk een slim idee? Weborganiser zet het voor je uiteen.

blog-mobile-UI

Van de desktop naar de smartphone, en weer terug
We doen een stapje terug in de tijd. In den beginne (grapje) was de desktop het belangrijkste apparaat om op te surfen. Daarom gingen webdesigners, bij het ontwerpen van een website, altijd van de grootte en mogelijkheden van de desktop uit. Smartphones werden pas later geïntroduceerd. En dat bracht al gelijk de eerste problemen voor de op de desktop gerichte websites. Zo’n 82% van de Nederlanders tussen de 18 en de 80 bezit een smartphone. Het scherm van de smartphone is natuurlijk een stuk kleiner en vereist daarom een heel ander ontwerp en mogelijkheden. Daarom werden veel websites gedwongen hun website responsive te maken, zodat de gebruikers daar veel beter op kunnen navigeren.

Grappig genoeg zien we nu weer een verschuiving van de mobiele telefoon naar de desktop plaatsvinden. Mensen gaan dus meer achter de computer zitten, maar zijn wel hun smartphones gewend. Daarom leek het ontwerpers handig om die veelgebruikte mobiele ontwerpen en elementen naar de desktop te brengen. Want als het zo populair is op de smartphone, zal dat ook wel werken op de desktop. Toch? Dat bleek deels zo te zijn, maar aan de andere kant ook weer tegen te vallen.

Sommige mobiele elementen schieten hun eigen doel voorbij
Eerst moeten we natuurlijk even kwijt dat de gebruikerservaring op een telefoon compleet anders is dan op een computer. Zo maakt de telefoon gebruik van grote en duidelijke knoppen om mee te navigeren. De desktop is gericht op snelheid: je wilt het liefst zo min mogelijk knoppen indrukken om bij je doel te komen.

Een van de leuke features die de smartphone naar de desktop heeft gebracht, is bijvoorbeeld de mogelijkheid een geolocatie te gebruiken. Een website traceert dan jouw locatie om de dichtstbijzijnde winkel te vinden. Dat was voorheen eigenlijk alleen voorbestemd aan de smartphone. Ook het gebruik van een camera – de webcam van jouw computer – behoort nu tot een van de mobiele elementen waar desktop websites gretig gebruik van maken. Tot slot heeft de smartphone nog voor een mooie designtrend gezorgd. Op een mobiel apparaat is het namelijk fijn overzichtelijk te kunnen scrollen en lezen. Websites als de NOS en de Correspondent bestaan daarom vooral uit veel wit, met hier en daar stukken tekst. Dat leest heerlijk rustig. Deze manier van presenteren hebben zij ook op hun desktopwebsite doorgevoerd.

Maar de nadelen moeten natuurlijk ook belicht worden. Er zijn elementen naar de desktop overgezet die helemaal niet zo positief zijn. Een voorbeeld daarvan is het ‘hamburgermenu’: dat bekende icoontje met drie horizontale streepjes waarmee je een menu kan uitklappen. Superhandig op een smartphone. Een hoop websites voeren dat nu door in hun desktopversie, maar handig is het niet: het biedt geen duidelijk overzicht en wie zit er nu te wachten op weer een extra klik? Zo’n mobiel element schiet dus eigenlijk helemaal haar doel voorbij.

Is zo’n mobiel element nu écht nuttig?
Leuk, die mobiele elementen. Maar is dat nu handig voor jou als bedrijf? Ja en nee. Natuurlijk brengt het integreren van mobiele elementen op een desktop een hoop voordelen met zich mee. Het maakt je website sneller, makkelijker en toegankelijker. En dat levert uiteindelijk weer klanten op. Iedereen werkt immers graag met een goede website. Maar pas op dat je niet zomaar elk mobiel element klakkeloos gaat overnemen. Weeg zorgvuldig af of je zo’n kenmerk echt nodig hebt, en of het nu daadwerkelijk wat toevoegt aan de gebruikersvriendelijkheid van jouw website. En om dat heel precies uit te balanceren, kun je vaak beter een heel goede webdesigner in handen nemen.

Alex van Amersfoort
Alex van Amersfoort
alex@weborganiser.com