10 Okt Onze mobile- en tabletverslaving: de feiten en cijfers

We kunnen haast niet meer zonder de smartphone of de tablet. Een reis in de trein wordt bijvoorbeeld al snel saai, als je niet je smartphone bij de hand kan nemen om even het nieuws te checken – of je Facebook natuurlijk. We durven zelfs te stellen dat er tegenwoordig meer tablets en smartphones online zijn dan computers. Daarom is het des te belangrijker dat we een goed inzicht krijgen van wat we allemaal op het internet uitspoken, en hoe we het beste met deze trends om kunnen gaan. Interessant voor marketingdoeleinden, maar ook wel een beetje voor jezelf.

mobile-tablet-girls

Wat doen wij zoal?
Soms zou je bijna willen meegluren met wat men allemaal op zijn mobile device aan het bekijken is. Oké, een beetje vreemde opmerking in deze tijd met het hele NSA-gebeuren, maar wij bedoelen het natuurlijk goed. Het online gedrag van de mens is namelijk waanzinnig interessant. Vooral omdat nu, in 2014, iedereen altijd en overal toegang tot het internet heeft. En makkelijker dan ooit tevoren. Wereldwijd brengen wij volgens onderzoeksbureau TNS Nipo zo’n 31 uur per week online door. Jawel, ‘internetten’ is dus bijna een fulltime baan. Daarvan wordt er 25 uur gebruikt voor de smartphone. Daarmee gaat Nederland aan kop; vergeleken met andere landen in Europa zitten wij significant langer op onze smartphone dan gemiddeld.

Maar wat doen we dan al die tijd op die telefoon? Nou, 95% wordt aan apps besteed, en 5% aan mobiele websites. Naast het maken van foto’s, het spelen van games en het streamen van video’s vinden wij Nederlanders onze smartphone en tablet ook ideaal om ebooks  en kranten mee te lezen. Krijgen we toch nog wat cultuur binnen, gelukkig. Maar onderschat die 5% die op mobiele websites worden gespendeerd niet. Want 5,5 miljoen aankopen werden in de tweede helft van 2013 op een mobiel apparaat gedaan. En omdat een lelijke of chaotische winkel in het echt ook een klant kan wegjagen, is het van groot belang om jouw website of webshop ook passend te maken voor de online bezoeker.

Functioneert ’t wel?
Zo’n website of webshop zo ontwerpen dat het perfect op elke smartphone of tablet past, heet responsive design. Responsive websites zijn vandaag de dag niet meer weg te denken, omdat vooral de tablet nu bijzonder populair is om websites mee te bezoeken en om inkopen mee te doen. Weborganiser hamert er al vaker op; het laten ontwerpen van een responsive website is een kleine moeite die je bijzonder veel voordelen zal brengen. Om die stelling te onderbouwen, komen we graag met de harde cijfers: 14% van de bezoekers van mobiele websites geven aan dat zij een website niet meer bezoeken als deze niet goed werkt, of zelfs gelijk naar de website van een concurrent gaan. En dat is natuurlijk het laatste wat je wilt. En 38% heeft bij voorbaat gekromde tenen zodra een website niet responsive is. Dat is dus hoger dan de 29%, die woest wordt van een langzaam ladende website (ouderwetse irritatiefactor nummer 1). Om het even in perspectief te zetten.

Cijfers, cijfers, cijfers…
Sinds 2013 heeft de tablet in ieder geval een heel belangrijke plaats ingenomen in het Nederlandse huishouden. Meer dan de helft van de Nederlanders heeft er namelijk eentje liggen. De smartphone is al helemaal niet meer weg te denken uit het dagelijks leven: er zijn ondertussen 8,5 miljoen smartphones in Nederland geregistreerd. Het is voor een organisatie handig om van dit soort technologie goed gebruik te maken, als je jouw bedrijf voordelig op de online markt wilt plaatsen. Facebook blijft bijvoorbeeld nog steeds groeien, waardoor een goede marketingstrategie bijzonder goed werkt. Twitter is daarentegen lang niet zo populair als eerst, want er blijkt flink minder getwitterd te worden in 2014. En Instagram is in opkomst als kanaal, maar dan onder jongeren; een derde van de 13 tot en met 17-jarigen heeft een account.

Waarom al dit soort cijfers belangrijk zijn? Omdat elk kanaal, elk apparaat en elke app zijn eigen bezoekers en doelgroep trekt. Belangrijk, als je als bedrijf zijnde jouw publiek wilt bereiken. Een slim bedrijf past zijn mediabeleid hier goed op aan. Het interessante van de online wereld is dat hij de wereld klein maakt – iedereen is immers met een klik op de knop te bereiken – , maar dat maakt het tegelijkertijd ook weer zo groot. De basis ligt volgens ons in ieder geval bij een solide responsive website of een uitstekend functionerende app. Dan heb je in ieder geval het publiek voor het grootste gedeelte voor jezelf gewonnen.

Alex van Amersfoort
Alex van Amersfoort
alex@weborganiser.com