12 Jun Programmatic marketing: reclame was nog nooit zó persoonlijk

Wij wisten ook niet gelijk wat ermee bedoeld werd: programmatic marketing. Wat een term. Maar het is bijzonder belangrijk om bij het online adverteren rekening te houden met programmatic marketing. Hierdoor wordt de reclame die je online maakt persoonsgebonden, en worden je klanten niet meer overspoeld met continu dezelfde advertenties, gebaseerd op wat zij online opgezocht of gekocht hebben. Weborganiser zet uiteen hoe deze vorm van marketing werkt, en wat je ermee kan bereiken. En gelukkig is het lang niet zo lastig als het lijkt.

De praktijk van programmatic marketing
Voordat we de definitie van het onderwerp van deze blog helemaal gaan uitdiepen, kunnen we beter eerst kijken naar enkele praktische voorbeelden van programmatic marketing en vooral: wat het in de toekomst gaat voorkomen. Stel je voor. Je koopt een nieuwe auto. Tegenwoordig ga je dan niet gelijk naar de lokale autodealer, nee, je zoekt op het internet naar de nodige informatie en inspiratie en bestelt bij de websites van diverse automerken brochures van de wagens die je het meest aanspreken. Dan vergelijk je online nog even de prijs, lees je wat meningen van andere bestuurders en gaat dan pas op weg naar de autodealer. Je koopt de auto, maar dan: eenmaal thuis wordt je doodgegooid met advertenties van auto’s, verzekeringen, noem maar op. Alles waar je afgelopen dagen op autogebied naar gezocht hebt, passeert de revue in de vorm van banners en reclames. Dat zal ongetwijfeld een bekend ‘probleem’ zijn, zeker als je een Facebookgebruiker bent. Programmatic marketing zorgt ervoor dat dit dus niet meer gaat gebeuren. Reclame wordt persoonlijk, en jouw browser gaat begrijpen dat als jij al een auto gevonden hebt, je niet meer zit te wachten op andere autoreclames.

En in dezelfde sfeer ook een voorbeeld van hoe programmatic marketing wél moet: binnenkort zal het mogelijk worden dat je een foto kan nemen van de kentekenplaat van je nieuwe auto, waarna je 2 of 3 offertes ontvangt van autoverzekeraars om een passende verzekering mee af te sluiten. Helemaal op jou afgestemd.

programmatic-marketing-900x300

Niet massaal, maar op de persoon adverteren
Programmatic marketing is ‘het effectief gebruik maken van technologie en signalen van het publiek, om ze op de juiste tijd en plaats met de juiste boodschap real-time te bereiken’. Dat is een aardig begrip. Maar de signalen, die zijn het belangrijkst. Net als in de hierboven genoemde situatie geef jij met de koop van een auto het signaal af dat je geen nutteloze autoreclame wil (je hebt immers je auto al gekocht en zolang je geen miljonair bent, verwachten we ook niet dat je binnen enkele maanden een nieuwe zal zoeken). Ook geef je het signaal af dat je juist wel een verzekering wilt afsluiten, waar de verzekeringsmaatschappijen weer op in kunnen springen. Dit worden audience signals genoemd: signalen uit het publiek, en die worden opgevangen door alle devices en mogelijkheden om data te verzamelen. En dat aantal apparaten neemt flink toe; je televisie is verbonden met het internet, net als je telefoon, je tablet en ga zo maar door. Zo weet de adverteerder gelijk waar je naar kijkt en zoekt, en wat je koopt. Er wordt niet meer in het
wildeweg geadverteerd, er wordt geconcentreerd op 1-op-1-communicatie. Het scheelt de consument een hoop frustratie, en de online marketeer kan slim inspelen op de behoeften van de klant en hoeft geen geld te verspillen aan reclame die toch niet ‘binnen’ komt bij de doelgroep. Programmatic marketing staat pas vast als er een goede strategie ontwikkeld wordt waarmee gewerkt kan worden. Weborganiser geeft je graag de basistips om ermee te beginnen.

Programmatic marketing doe je niet alleen
De eerste stap voor een goede omgang met programmatic marketing is het in armen nemen van een marketing- en/of communicatiebureau, als je hier zelf geen pro in bent. Zij weten hoe de radartjes draaien binnen de wereld van online adverteren en kunnen je helpen met het opzetten van een slimme strategie. Samen met hen kan je bespreken wanneer en waar je bijvoorbeeld het beste reclameruimte kan opkopen, waar via realtime bidding live op geboden kan worden. Dus in plaats van vooraf reclameruimte op te kopen, ga je live meebieden om een plekje op een website. Dan kan je precies afstemmen waar je jouw reclame, en aan wie wilt tonen.

Ook kan het bijzonder nuttig zijn om iemand in armen te nemen die veel verstand heeft van online data en de verzamelde data voor je kan analyseren. Dan weet je of je programmatic marketing ook daadwerkelijk uitpakt. Ten tweede is het belangrijk dat je klein en makkelijk moet beginnen. Het is nog vrij nieuw, kijk eerst even de kat uit de boom en kijk of de methode voor je weggelegd is. Ten derde is klanttevredenheid een extreem belangrijke factor in het hele proces. Want hoe meer tevreden de klanten zijn, hoe eerder ze bij jouw bedrijf terugkomen. Let erop dat jouw klanten tevreden zijn over de producten die je ze aanbiedt en dat ze je bijvoorbeeld niet als hinderlijk gaan ervaren. En als laatste is het tijd om te werken aan het personaliseren van je boodschap: je specifieke klant moet zich natuurlijk aangesproken voelen door de boodschap die realtime aan hem uitgezonden wordt.

O, en tot slot. Een strategie is er ook om vanaf geweken te worden. Je hebt nu eenmaal te maken met een snel veranderend en aanpassend netwerk. Als iets niet werkt, probeer dan wat anders. Want programmatic marketing kan, zoals de cijfers bij bedrijven als KLM uitwijzen, een extreem grote invloed uitoefenen op de consument als je het slim aanpakt. En daar kunnen marketingbureau’s je dan natuurlijk weer uitstekend bij van dienst zijn.

Alex van Amersfoort
Alex van Amersfoort
alex@weborganiser.com