30 Jun Shoppen en meer met iBeacon

Elektronicagrootmacht Apple brengt elk jaar wel weer iets opzienbarends aan de man. Zo is op de ontwikkelaarconferentie van afgelopen voorjaar met gepaste trots de iBeacon gepresenteerd. iBeacon? Ja, iBeacon. Een bijzondere nieuwe functie van iOS 7, waar nog erg veel onduidelijkheid over bestaat. Dat komt door de enorme hoeveelheid speculaties die het internet over de iBeacon biedt, denken wij. Daarom willen wij op onze manier ook wat aandacht besteden aan de iBeacon; wat is het, en wat kan het voor jou of jouw bedrijf betekenen?

iWat?
Stel je voor. Je bent aan het winkelen in de stad. Utrecht, Amsterdam, maakt niet uit. Je loopt een elektronica- of kledingzaak binnen, neemt je smartphone in de hand, en gaat – zoals gebruikelijk is tijdens winkelen – door de artikelen heen die de winkel te bieden heeft. Maar dan geeft je smartphone ineens een pushbericht: de t-shirts waar je op dat moment bij staat te kijken, blijken volgens dat bericht in de aanbieding te zijn. En zodra je verder loopt naar de schoenenafdeling, ontvangt je telefoon een kortingsbon voor de Vans die zich op de bovenste plank bevinden. Heel simpel gezegd biedt iBeacon, zoals de verbinding heet, op deze manier een heel efficiënte manier van winkelen aan. Maar iBeacon kan nog veel meer dan het stimuleren van jouw shopping spree. Daarover zo meer.

iBeacon wordt aangeboden door Apple als een nieuwe update van iOS7. Het is een nieuwe Bluetooth verbinding, genaamd Bluetooth Smart. Het maakt een nauwkeurige locatie- en afstandbepaling mogelijk tussen twee apparaten. Dat kunnen twee smartphones zijn, maar ook een accessoire dat een signaal uitzendt dat jouw smartphone opvangt. Een Estimote is hier een voorbeeld van: een klein instelbaar apparaatje dat men bijvoorbeeld in een winkel naast een sjaal kan neerleggen. Zodra jij langs de Estimote loopt, geeft hij via iBeacon aan jouw smartphone een signaal af dat die sjaal een koopje is.

In principe lijkt iBeacon op een variant van de al bekende NFC-techniek. Maar Apple zou Apple niet zijn als het geen eigenzinnig idee bedenkt dat toepasbaar is voor iPhones, iPads en zelfs Android toestellen met Bluetooth 4.0, wat iBeacon tegelijk een stuk ambitieuzer maakt dan de gemiddelde kortingsbon die normaal via NFC verstuurd wordt.

Handig voor mij?
Voor de fanatieke shopper; ja, het is handig. Heel handig zelfs. Het blijkt dat een groot deel van de Amerikaanse bevolking al gebruik maakt van hun smartphones wanneer ze aan het winkelen zijn. Tot op heden vooral om tijdens het wachten bij de paskamers Facebook te checken, vermoeden wij. Maar zoals je leest kan een iBeacon veel meer. Zet ‘m bijvoorbeeld neer in je huis, en bestuur via smartphone je TV, je belichting of je rolluiken. Automatiseren was nog nooit zo makkelijk.

Mogelijkheden met iBeacon
Apple focust zich vooral op het winkelgenot dat iBeacon met zich meebrengt. Maar Weborganiser denkt graag wat breder. Er is nog een tal van mogelijkheden dat het systeem met zich meebrengt. iBeacon kan in het onderwijs gebruikt worden om te controleren welke leerlingen er aan- en afwezig zijn. Pikt de iPad van de rector via iBeacon jouw signaal op? Check, je bent aanwezig. Stuk sneller dan namen afroepen. Daarnaast kan iBeacon ook op een bijzonder handige manier als betaalmiddel functioneren; je tikt je smartphone tegen een kassa aan – zachtjes, uiteraard – en iBeacon zorgt ervoor dat het bedrag via je telefoon afgerekend wordt. De eerste patenten zijn al door Apple aangevraagd. Op vliegvelden kunnen accessoires zoals de Estimote per gate aangeven welke vlucht er vertrekt en of er vertraging is. In een museum kan je je toegangsbewijs in je zak houden; iBeacon straalt wel uit dat je een ticket gekocht hebt. En je museumgids krijg je er automatisch bij; elk schilderij of beeldhouwwerk ‘straalt’ via een Estimote informatie uit.

Veilig?
Toch klinkt het wel eng, dat zo’n signaal meteen je locatie weergeeft en je bijvoorbeeld met de eerste de beste Estimote verbindt om een kortingsbon aan te bieden. En spijbelen is al helemaal geen optie meer. Maar hoe zit dat dan met privacy? Wel zal de gebruiker van iBeacon zelf enige instellingen moet inschakelen voor de verbinding werkt, zoals locatietoegang en Bluetooth. Maar of dat voldoet aan de eisen van de op privacy gerichte gebruiker, is nog een open vraag die later dit jaar beantwoord zal worden. Wij zijn benieuwd.

Daan Kloek
daan@weborganiser.com