Tidal, Spotify of ‘gewoon downloaden’? De voor- en nadelen van de grootste muziekdiensten ter wereld

17 Apr Tidal, Spotify of ‘gewoon downloaden’? De voor- en nadelen van de grootste muziekdiensten ter wereld

Weet je het nog, de tijd dat je bij de radio wachtte tot er een nummer voorbij kwam die je met je cassettebandje wilde opnemen? En dat je op elke straathoek nog een Free Record Shop kon vinden? Ja, dat is pas lang geleden. Tegenwoordig zie je, als je al een zeldzame Free Record Shop tegen het lijf loopt, alleen een gigantische sticker op het raam met ‘opheffingsuitverkoop’ erop. Sneu, maar dat komt doordat fysiek cd’s kopen nu eenmaal enorm gedateerd is. Muziek kan je veel makkelijker thuis online beluisteren. Dan bedoelen we natuurlijk niet het illegaal downloaden via Torrents (foei!), maar het online streamen van muziek en artiesten. In deze blog schuiven wij twee van de meest bekende streamingdiensten naar voren om eens uit te diepen wat elke dienst nu bijzonder maakt, waaronder Tidal, de nieuwe service van Jay Z die onlangs met veel bombarie gelanceerd is.

tidal-vs-spotify-header

Spotify
Bij het streamen van muziek zullen de meeste internetgebruikers als eerste denken aan Spotify, het bedrijf dat al sinds 2006 streaming mogelijk maakt. Spotify ontstond als een antwoord op het kopen van muziek bij diensten als iTunes. Voor een vast bedrag per maand kon je zoveel muziek luisteren als je wilde; niet alleen de muziek die je echt zelf gekocht hebt, zo redeneerde Spotify. Op dit moment biedt Spotify twee diensten aan: Spotify Open als gratis optie waar je wel verplicht bent reclame te beluisteren, en Spotify Premium met beter geluid en geen reclame voor de muziekliefhebber die graag non-stop muziek wil luisteren. Spotify is makkelijk en toegankelijk, maar heeft in de afgelopen tijd veel kritiek gekregen. Onder andere de kwaliteit van de muziek die de dienst levert en het businessmodel van Spotify waarin vooral de grote platenmaatschappijen zakken met geld verdienen, zijn flink onder de loep genomen. Daarover straks meer.

Tidal
Dat gedoe met die platenmaatschappijen en de oneerlijke verdeling van de inkomsten waarbij er te weinig naar de artiest zelf gaat, dat moet anders kunnen, dacht Jay Z. Want hij zat al zo krap bij kas. In samenwerking met veel van zijn beroemde collega’s zoals echtgenote Beyoncé, Rihanna, Kanye West, Arcade Fire en Coldplay, startte hij afgelopen maand de muziekdienst Tidal. Wanneer je bij Tidal een abonnement aansluit, zo wordt gepromoot, dan gaat het geld voor het grootste gedeelte naar de persoon die de muziek ook daadwerkelijk gemaakt heeft. Wel zo eerlijk.

Tidal profileert zich als een dienst voor de echte muziekliefhebber. Wanneer je een premium service aanneemt voor ongeveer 20 dollar in de maand luister je uitsluitend naar ‘lossless’ audio, dus muziek van de allerhoogste kwaliteit. De standaard service met muziek van ‘normale’ kwaliteit kost 10 dollar, en momenteel kan je deze dienst ook een maandje gratis uitproberen (echte Hollanders, pak nu je kans). Het voordeel van Tidal is vooral eigenlijk het feit dat het gecreëerd is door een man met een enorm adresboek; Jay Z kent nu eenmaal iedere artiest, en heeft er dus voor gezorgd dat onder andere Beyoncé en Rihanna hun nieuwe muziek als eerste op Tidal beschikbaar hebben gesteld. Als popliefhebber zit je hier dus helemaal goed.

Streamen op Tidal en Spotify: een blijvertje?
Het klinkt ideaal, online muziek streamen. Je computer blijft lekker schoon van alle muziekbestanden die nu niet opgeslagen hoeven te worden, en je kan oneindig muziek blijven afspelen. Niet de eindeloze herhaling van de nummers die je wel zelf gedownload heeft. Voldoende voordelen. Toch kijken veel mensen én artiesten kritisch naar diensten zoals Spotify en Tidal. Niet zonder reden. Onder andere Taylor Swift heeft onlangs al haar muziek van Spotify gehaald. Haar reden was dat niet zij, maar vooral andere partijen het meest verdienden aan de muziek die zij geproduceerd heeft. Spotify heeft haar nog op een bijzonder originele wijze geprobeerd over te halen, maar het mocht niet baten. Het zal je dan ook niet verbazen dat Taylor daarom nu aangesloten is bij Tidal.

Maar ook deze dienst heeft kritiek gekregen van niemand minder dan Lily Allen, die argumenteerde dat Tidal te duur is en door de enorme hoeveelheid topartiesten die eraan meewerken teveel kans heeft om  een monopolie te worden. Dat zou dan weer stimuleren tot piraterij; niet iedere luisteraar is bereidt 10 tot 20 dollar neer te leggen voor muziek. De artiest kiest dus ook een dienst uit die het beste bij zijn of haar wensen past. Dat geldt ook voor jou als gebruiker.

fb-post-music

Ga voor de best passende muziekdienst
Bij het kiezen van een dienst is het namelijk wel erg belangrijk dat je kijkt of de muziek die de dienst kan leveren ook bij jouw smaak past. Zo heeft Spotify dus geen Taylor Swift meer in de aanbieding en zijn de kleinere Nederlandse bands (nog?) niet op Tidal te vinden. Geen streaming is volledig in zijn aanbod. Ons advies is daarom om echt te kijken welke service qua aanbod voor jou het beste is.

Die onvolledigheid is jammerlijk, maar ook begrijpelijk. Er wordt nu eenmaal zo veel muziek geproduceerd, en voor al die muziek moeten dan ook weer licentieovereenkomsten afgesloten worden. En om nu weer via Torrents of via iTunes je muziek te verzamelen… Zelf downloaden is tijdrovend, vaak illegaal en de kwaliteit van de muziek laat regelmatig te wensen over. Voor de echte muziekliefhebber is de keuze dus wellicht snel gemaakt.

Alex van Amersfoort
Alex van Amersfoort
alex@weborganiser.com