12 Apr Alle tips en tricks over het auteursrecht

Bloggen, fotograferen, tekenen of schilderen, veel mensen houden hiervan. Dat is dan hun dagelijkse hobby. Waar moet je als (online) creator of maker nu allemaal rekening mee houden. Als auteur of maker krijg je te maken met allerlei rechten en wetten. Je mag bijvoorbeeld als auteur niet zomaar een foto publiceren of gebruiken in je blog. Kunstwerken namaken mag ook niet! Wij hebben het even uitgezocht en in deze blog lees je alle ins en outs over het auteursrecht.

auteursrecht

Auteursrecht: wat mag wel en wat niet?
Het auteursrecht heeft te maken met copyright, dit recht valt onder de auteurswet. Dit recht neemt de maker, ook wel de auteur van een werk in bescherming. De auteur mag van zo’n werk als enige beslissen over de exploitatie van de werken die hij of zij heeft gecreëerd.

Het recht geeft mensen een hele goede motivatie om creatief te blijven. Dat komt omdat niet iemand zomaar het werk mag namaken. Voor dit recht hoef je niks aan te vragen zodra je werk is gemaakt, heb je automatisch het auteursrecht. Zelfs als het werk nog in ontwikkeling is en nog niet helemaal af is, zijn deze regels van toepassing. Wel fijn om te weten natuurlijk dat je werk niet voor niets is.

Als auteur heb je rechten in verschillende situaties:
– Het alleenrecht om je beschermde werk openbaar te maken.
– Het alleenrecht om het werk te verveelvoudigen. Dit houdt in dat je het werk zo vaak mogelijk zou mogen namaken.

Wil je als maker jouw rechten verkopen? Dat mag! Je hebt dan niet meer het recht om te zeggen dat het niet nagemaakt mag worden. Je kunt er ook voor kiezen om het werk te verkopen maar het auteursrecht te behouden. Dit wordt dan gebruiksrecht genoemd, je geeft een licentie af aan de koper waarmee alleen hij of zij het werk mag gebruiken. Dat is natuurlijk ook erg aangenaam vooral als je van jouw hobby je beroep maakt en via jouw kunstwerken geld wilt verdienen.

Zomaar foto’s publiceren: do or don’t?
Het portretrecht is een recht dat voor sommigen misschien wel vanzelfsprekend is. Deze wet maakt namelijk onderscheid tussen twee situaties die voor zich spreken:
In de eerste situatie heb je te maken met een portret dat in opdracht is gemaakt, in de tweede situatie heb je te maken met een foto die niet in opdracht is gemaakt.

Als het portret in opdracht van jou is gemaakt, heeft de fotograaf toestemming om de afbeelding te publiceren. De fotograaf heeft auteursrecht maar zonder toestemming mag hij of zij absoluut niet de foto openbaar neerzetten.
Je mag daar in tegen wel kopieën maken en ook mag je het portret publiceren, mits je de naam van de fotograaf erbij vermeldt. Dit is eigenlijk een soort bronvermelding. Stel dat je overlijdt heeft je familie het recht om zich te beroepen op het portretrecht.

Derden mogen jouw portret niet zomaar gebruiken, daar moeten ze in eerste instantie aan jou toestemming vragen en daarna ook nog aan de fotograaf.

Het portret wat niet in opdracht wordt gemaakt mag in het begin vrij gepubliceerd worden. Behalve als de afgebeelde persoon of personen zich willen verzetten tegen de foto. Dat gebeurd meestal in verband met privacybelang. Bijvoorbeeld je wordt gefotografeerd alsof je met iemand anders een relatie hebt en dan blijkt het een vriend te zijn. Dan mag jij je beroepen op jouw portretrecht.

Wat handig is om te weten is dat (bekende) personen geld mogen vragen voor hun afgebeelde portretten. Dit omdat zij weinig privacy hebben. Als zij op straat lopen kan iedereen foto’s maken. Misschien heeft de persoon in kwestie veel moeite met deze foto en wilt hij of zij dat de foto weg gaat. Diegene kan zich dan dus ook beroepen op haar portretrecht, deze boete kan oplopen tot wel 820.000 euro.

Een paar handige tips die wij jullie willen meegeven zijn:
1. Teksten en foto’s van Google kan je beter laten staan.
2. Denk na over het portretrecht als je een foto openbaar maakt.
3. Vraag altijd schriftelijk toestemming aan de persoon zodra je de afbeelding ergens voor wilt gebruiken.

Esmee Bondrager
Esmee Bondrager
esmee@weborganiser.com