Vrouwen houden van SnapChat en Pinterest

30 Nov Vrouwen houden van SnapChat en Pinterest

Wat hebben we toch eigenlijk veel te doen op het internet. Als je even niet uitkijkt, zit je zo de hele dag door allerlei pagina’s te scrollen. Dat is een bekend probleem. Ieder mens heeft zo zijn wensen wat betreft het gebruik van social media, en dat is ook de reden waarom er zo’n enorm aanbod aan websites en applicaties is. Instagram, Facebook, Twitter… De lijst wordt steeds groter. Dat zorgt ervoor dat elk medianetwerk zijn eigen doelgroep aantrekt. En dat is dan weer handig als je als bedrijf gericht wilt kunnen adverteren. Want op welke websites zijn de tieners of de huisvrouwen tegenwoordig eigenlijk te vinden? En welke websites of applicaties zijn het populairst? Weborganiser heeft het voor je uitgezocht.

blog-vrouwen-houden-van-snapchat

Netwerken verbreden zich om interessant te kunnen blijven
Ook de al bestaande sociale medianetwerken hebben het spelletje doorgekregen: om in trek te blijven bij het publiek, moeten ze zich blijven aanpassen. En dat doen zij voornamelijk door hun diensten te verbreden. Zo is Facebook tegenwoordig niet meer alleen voor je vrijetijdsbesteding bedoeld. Met Facebook at Work kun je online communiceren met je collega’s. En nee, niet over het weekend, maar over de werkzaamheden van de dag en belangrijke afspraken. Hiermee valt Facebook ineens in hetzelfde straatje als Slack, het programma waar Weborganiser op de werkvloer ook mee communiceert.

Ook Twitter heeft begrepen dat het zich moet aanpassen om met de tijd mee te gaan. Zij richten zich vooral op hun belangrijkste klanten: de bedrijven. Voor kleinere en middelgrote bedrijven is er nu de optie om promoted tweets te gaan gebruiken voor een betaalbaar bedrag. Zo zoekt ook Twitter haar eigen manier om gebruikers en adverteerders te blijven trekken. Maar waar men wel rekening mee moet houden, is dat Twitter steeds minder populair wordt. Dat geldt ook voor Facebook. De grote hoeveelheid mediagebruikers hoppen namelijk van het ene netwerk naar de andere. Dat is dus ook de reden waarom Facebook en Twitter zich verbreden om meer gebruikers te willen trekken. Maar op welke kanalen zitten deze gebruikers eigenlijk?

Facebook en Twitter zijn allang al niet hip meer
Want Twitter en Facebook zijn dan wellicht de bekendste namen, écht belangrijk zijn ze niet meer. Er zijn namelijk een hoop nieuwe social medianetwerken bij gekomen die gebruikers een hoop andere mogelijkheden bieden. Denk bijvoorbeeld aan WhatsApp, Instagram, LinkedIn, Vine, Pinterest en Google Plus. Omdat er zo’n enorme scala aan netwerken is, zoekt elke gebruiker en elke doelgroep haar eigen kanaal om te gebruiken. Dat is natuurlijk persoonlijk en gebonden aan de wensen van de consument. Gelukkig zie je hier wel een trend in. En dat is natuurlijk handig voor ons als bedrijven. Wist je bijvoorbeeld, dat als vrouwen van tussen de 20 en 30 jouw doelgroep is, dat je het beste op Pinterest kan kijken? Daar is 71,4% van alle gebruikers namelijk vrouwelijk. Dat is berekend over een totaal van 1,1 miljoen Nederlandse gebruikers.

Facebook is nog wel het grootste netwerk, maar de echte groei is er inmiddels uit. In Nederland zijn er 9 miljoen gebruikers te vinden. Wel is te zien dat jongeren hun accounts op Facebook opheffen en naar andere netwerken vertrekken. Dat geldt ook voor Twitter, dat maandelijks door 3,9 miljoen Nederlanders wordt bezocht. Daarvan is 25% van de accounts zakelijk: dat zijn dus andere bedrijven. Dan weet je dus dat als je jongeren als doelgroep wilt bereiken, je het niet zozeer op Facebook en Twitter hoeft te zoeken.

Die jongeren vind je dan bijvoorbeeld wel weer op het blognetwerk van Tumblr, dat op maandbasis door zo’n 1 miljoen Nederlanders wordt bezocht, en op SnapChat en Instagram. SnapChat heeft 700.000 actieve gebruikers in Nederland waarvan er maar liefst 400.000 onder de 20 zijn. Ook blijken het vooral dames te zijn die elkaar regelmatig foto’s versturen. Instagram zelf trekt 1,4 miljoen Nederlanders per maand.

Zoek je een baan, of een nieuwe tas?
Op LinkedIn vind je tot slot natuurlijk voornamelijk bedrijven en mensen die werk zoeken. Daar is het een professioneel netwerk voor. Het is dan nog steeds mateloos populair, en de uitgelezen plek om een nieuwe werknemer te vinden of op te adverteren. Dat staat natuurlijk straal tegenover netwerken als SnapChat, die in de verste verte niets te maken heeft met het vinden van een baan. Maar wel met het enthousiast promoten van een nieuw gekochte tas of het laten zien van je nieuwe kapsel. Zo biedt ieder kanaal aan iedere gebruiker unieke mogelijkheden, die op hun beurt ook weer specifieke doelgroepen trekken. Voor zolang het populair blijft, natuurlijk. Daarom zijn de laatste trends binnen de wereld van social media bijzonder interessant om als adverterend bedrijf in de gaten te blijven houden. Zeker als je goed en gericht jouw doelgroep wilt bereiken.

Alex van Amersfoort
Alex van Amersfoort
alex@weborganiser.com