21 Nov Werken met SEO: de meest praktische tips

Het is 2014, dus je hebt waarschijnlijk al een bedrijfspagina. Zo niet, dan zo snel mogelijk één nemen (wij kunnen je uiteraard helpen). Iedereen heeft tegenwoordig immers toegang tot het internet. Het zou dan helemaal fantastisch zijn als jouw pagina er op Google bovenuit springt. Maar helaas; nu ieder bedrijf – en ook de concurrent – over zijn eigen website beschikt, kan je pagina nog wel eens verloren gaan in de resultaten van de zoekmachine. Misschien zijn er volgens Google namelijk wel vijftig andere pagina’s relevanter dan de jouwe. Gelukkig is daar een handige truc voor: Search Engine Optimization, ofwel SEO. Weborganiser legt kort uit waarom dit een bijzonder goed idee is.

seo-1024x535

SEO
SEO betekent zoekmachine optimalisatie. Dit is een techniek die je kan toepassen om ervoor te zorgen dat jouw website zo ver mogelijk bovenaan de zoekresultaten terecht komt. Een zoekmachine – wij nemen even Google als voorbeeld – is erop gericht om de gebruiker de meest relevante resultaten te laten zien die passen bij zijn/haar zoekterm. Om jezelf goed vindbaar te maken, is het dus handig om te weten hoe Google haar resultaten filtert. Google kijkt onder andere naar het aantal keywords (sleutelwoorden) in je tekst, naar de websites die naar je verwijzen en naar welke URL’s en links je gebruikt. Kortom, het is een warmoes van factoren die Google gebruikt om te checken welke site op de eerste pagina mag, en welke niet. Deze factoren en controlemiddelen worden steeds gerichter op selectie. Het is dus belangrijk om in de gaten te houden wat voor SEO techniek er vandaag de dag het beste werkt. Wij geven hieronder wel graag de meest praktische tips.

Werken en winnen met SEO
Als belangrijkste tip geven we mee; hou je teksten leesbaar. Gebruik korte zinnen, alinea’s en andere middelen om de tekst prettig leesbaar te maken. Sleutelwoorden zijn belangrijk, want hoe meer ze voorkomen, hoe relevanter Google je website vindt. Maar dat betekent dus niet dat als je een fietsenwinkel hebt, dat je jouw gemiddelde zin moet gaan inrichten als ‘fiets op een fiets van onze fietsenwinkel want onze fiets is de beste fiets. Fiets!’. Fout! Naast het feit dat Google dit niet erg relevant vindt, jaag je vooral je bezoekers ermee weg. En zij zijn juist de reden dat je SEO gaat toepassen. Wat kan je dan beter doen?

Allereerst dien je te kijken naar de sleutelwoorden die voor jouw bedrijf relevant zijn. Op welke woorden worden er gezocht? Welke termen hebben te maken met wat jouw onderneming biedt?
Daarna is het belangrijk om naar de technische kant van de website te kijken. Je maakt meer kans op hogere zoekresultaten als de pagina’s van de website mooi naar elkaar linken. De URL’s van deze webpagina’s kunnen ook het beste een sleutelwoord bevatten.

Vervolgens kan je de websitetekst in orde gaan maken door de sleutelwoorden op een gezonde, onopvallende manier in goed leesbare teksten te verwerken. Tot slot nog een laatst advies dat Weborganiser al vaker in haar blogs heeft meegegeven; denk aan de responsive website. Google is behoorlijk fan van websites die gebruiksvriendelijk zijn op telefoons en tablets, en beloont dit soort goed gedrag met hogere posities in de zoekresultaten!

Google Analytics en Adwords
Een goede SEO is een hele aanpak, maar hoe weet je nu of je het goed doet? Google weet hoe belangrijk de resultaten van de zoekmachine kunnen zijn voor een bedrijf, en biedt daarom diverse middelen aan om te controleren of het de moeite waard is. Google Analytics laat een prachtig overzicht zien van bezoekersstromen en andere statistieken. Erg handig om het algemene verkeer van, op en naar jouw webpagina’s in de gaten te houden. Adwords richt zich iets meer op de juiste bezoekers. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat iedereen in een bijzonder kort tijdsbestek komt aan- en wegwaaien van jouw website. Jouw website moet adverteren en mensen overhalen jouw product of dienst te kopen. Adwords kijkt dus of de bezoekers geld opleveren. Het vergelijkt hoeveel de advertenties kosten, hoe goed ze presteren, op welke pagina’s de bezoekers blijven hangen en wat je ervoor terug krijgt. Beide programma’s geven een prettig overzicht of alle tijd en moeite die je aan SEO besteedt, het ook waard is. Wij vermoeden van wel.

Daan Kloek
daan@weborganiser.com