03 Mei Zorg voor een goede indruk boven de fold

De fold van een website, voor veel mensen nog een onbekende vakterm. Het woord fold stamt uit de krantenwereld. Het is een oude term, maar keert nu terug in een nieuwe, moderne vorm. De fold betekende vroeger het bovenste gedeelte van de voorpagina van de krant. Dit werd zo genoemd omdat bij de bezorging van kranten en bij losse verkoop, de kranten gevouwen zijn. Hierdoor is een advertentie op de bovenste helft van een voorpagina beter zichtbaar dan op het onderste deel van een krant. Het is nu ook vanzelfsprekend dat een advertentie op het bovenste deel van de voorpagina duurder is.

fold

Oude term in nieuw jasje

Kranten worden tegenwoordig vaak door de jongere generaties via tablets gelezen. De ‘ouderwetse’  krant zal altijd blijven bestaan denken wij, alleen gaan kranten zich steeds meer op hun digitale publicaties richten.

Bij de digitale krant en bij normale websites heb je ook te maken met een fold. Wellicht niet met een gevouwen fold, maar toch heb je digitaal ook een gedeelte wat direct zichtbaar is. Het woord is niet erg bekend bij de meeste van jullie. Verder op in deze blog lees je alle in’s en outs over de fold.

Het is een virtuele vouw bij jouw website. Je opent een website altijd in een browservenster, het vierkante vlak waar je website in wordt getoond. De virtuele fold is de onderste rand van dit venster, het punt waar jij moet gaan scrollen om de rest van de tekst te lezen. ‘Above the fold’ is het belangrijkste site, dit is het deel wat bezoekers zien wanneer zij de website openen. De virtuele vouw wordt bepaald door de bezoeker. Het ligt er namelijk maar net aan hoe groot de bezoeker het browservenster heeft staan, het kan ook zijn dat de bezoeker de website bekijkt het via haar smartphone of tablet.

Praktische, effectieve en slimme manier van de pagina-indeling

Je wilt dat er belangstelling wordt gewekt bij bezoekers, zodat bezoekers verder gaan kijken op jouw website. De inhoud van jouw homepage is hierdoor super belangrijk. De indeling boven de fold moet rustig zijn en dus niet helemaal volgepropt. Je zet op het bovenste gedeelte van de site belangrijke en aansprekende informatie. Mensen in Europa lezen van links naar rechts. Wanneer mensen een website openen, kijken zij altijd gelijk naar de linkerkant van een website. Het is voor jou als bedrijf slim om jouw logo linksboven neer te zetten.

Vaak gevolgd door een header, dit is meestal een rechthoekige afbeelding. Een header is zeker niet bij elke website goed en effectief. Het kan effectief zijn als je visueel iets duidelijk kan maken. Ook kan het goed zijn om een specifieke indruk te wekken bij de bezoekers en ‘last but not least’ kan je ook sfeer op roepen.

Hoe werkt de fold bij een mobiele site

Bij een mobiele website zit je al snel aan de fold en vinden bezoekers lang scrollen niet prettig. Heb jij veel bezoekers via mobiele apparaten zorg dan dat je website responsive is, kijk opnieuw wat je boven en onder de fold van je mobiele versie zet. Bij een mobiele weergave is de snelheid wel erg van belang. Google haalt in haar snelheidstest ook ‘above the fold’ aan als onderdeel van de mobiele snelheid. Als de site ‘above the fold’ al goed zichtbaar is voordat de gehele mobiele versie geladen is, geeft Google je bonuspunten. Deze bonuspunten zorgen voor een hogere score in de zoekresultaten.

Wij van Weborganiser helpen je graag met het ontwikkelen van een goede website, die zowel op mobiel en desktop en boven en onder de fold goed presteert.

Esmee Bondrager
Esmee Bondrager
esmee@weborganiser.com